2024. április 20., szombat

Az Antarktisz felé tartanak a japán bálnavadászok

A hágai Nemzetközi Bíróság tilalma ellenére ismét vadásznak a Déli-óceánon

A nemzetközi bírálatok és a hágai Nemzetközi Bíróság tilalma ellenére ismét az Antarktisz irányába indultak a japán bálnavadászok, akik március végéig mintegy 333 csukabálnát terveznek kifogni a Déli-óceánból – közölte a japán halászati minisztérium.

A japán flotta a hágai bíróság 2014-es tilalma óta negyedik alkalommal vadászik ezen a területen. A bíróság akkor úgy ítélte meg, hogy a bálnavadászat nem szolgál tudományos célokat és Tokió egy évre fel is függesztette a tevékenységet.

Japán minden évben több száz bálnát öl meg, hivatalosan kutatási célból. Az állatok megvizsgálása után azonban húsukat fogyasztási célból eladják. Ez formálisan engedélyezett, még az 1986 óta érvényben lévő világszintű bálnamoratórium ellenére is.

A veszélyeztetett vadon élő fajok kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) tagjai az oroszországi Szocsiban októberben tartott ülésükön úgy foglaltak állást, hogy bálnavadászatával Japán nemzetközi szerződést szeg. Japán azzal érvelt, hogy bizonyos bálnafajok, például a csukabálnák populációja ismét jelentősen megnövekedett, a flotta veszélyeztetett fajokat nem öl le. A moratórium miatt Japán fontolóra vette a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC) való kilépését is. Szeptemberben az IWC ülésén visszautasították Japán azon kezdeményezését, hogy kezdjék újra a kereskedelmi bálnavadászatot.

Japánon kívül Izland és Norvégia is folytat bálnavadászatot, mindkét ország kereskedelmi célból is.

Norvégia – ahol a legtöbb bálnát vadásszák – óvást nyújtott be a moratórium ellen, Izland fenntartásait jelezte.