2024. április 25., csütörtök

Kiújult összecsapások a Gázai övezetben

Egy nappal azután, hogy hét palesztin fegyveres és egy izraeli katona életét vesztette izraeli kommandósok éjszakai titkos akciójában Gázában, ismét fellángolt az erőszak az övezetben.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Hétfő délután palesztinok közel 300 rakétát lőttek ki a közeli izraeli településekre. Válaszul az izraeli hadsereg 20 célpontot támadott, köztük a Hamász iszlamista szervezet fegyvereseinek táborait, megfigyelőposztokat, rakétakilövőket.

Hétfőn palesztinok tömegei kísérték utolsó útjukra a kommandósakcióban megölt palesztin fegyvereseket, köztük a Hamász két parancsnokát.

Az izraeli légierő csapást mért egy szállodára a Gázai övezet székvárosában, az épület megsemmisült - közölte keddre virradóra a Maan palesztin hírügynökség.

Áldozatokról nincsenek hírek. A Maan jelentése szerint a Gáza központjában lévő Amal szálloda a palesztin belügyminisztériumnak volt alárendelve.
Néhány órával korábban hírügynökségek arról számoltak be, hogy az izraeli légierő csapást mért a Hamász iszlamista szervezet tévéjének székházára is, és lerombolta az ötemeletes épületet.

Az izraeli védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a harci gépek és helikopterek, drónok és harckocsik néhány óra leforgása alatt az övezetet uraló Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű iszlamista szervezet mintegy hetven létesítményére mértek csapásokat, válaszul arra, hogy a palesztin területről legalább 300 rakétát és lövedéket lőttek ki Izrael területére. A megsemmisített palesztin célpontok között katonai támaszpontok, őrhelyek, föld alatti alagutak és fegyvergyártó üzemek vannak.
A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint az izraeli támadásokban három palesztin halt meg, és 15-en megsebesültek. Az izraeli mentőszolgálat keddre virradóra Twitter-üzenetében közölte, hogy a palesztin támadásoknak 53 izraeli sebesültje van. Nagy részük könnyebb, illetve közepesen súlyos sebesüléseket szenvedett, vagy pánikrohamot kapott, de két embernek válságos az állapota.
A fegyveres konfliktus miatt kedden zárva maradnak az iskolák a Gázai övezetben.