2024. március 29., péntek

Potápi: a diaszpóra több mint száz képviselője érkezik a diaszpóratanács ülésére

A Magyar Diaszpóra Tanács csütörtökön, a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) pedig pénteken ülésezik Budapesten, a Várkert Bazárban - mondta el a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára (Fotó: Flickr)

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára (Fotó: Flickr)

Potápi Árpád János közölte, a diaszpóratanács találkozóját nyolcadik alkalommal tartják, és idén a világ magyar közösségeinek több mint száz képviselője érkezik Budapestre. Az ülés már szerdán elkezdődik a 0. nappal - tette hozzá.
A Máért pénteki ülésén a magyarországi és határon túli magyar pártok találkoznak - mondta el az államtitkár.
Potápi Árpád János a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, a diaszpóratanács fő témája idén Kárpátalja helyzete, a határon túli magyarok részvétele az európai parlamenti és a magyar országgyűlési választáson, valamint a magyarságot érintő gondok, bajok és sikerek.
Azért foglalkoznak kiemelten Kárpátaljával, mert a nemzetrészek közül ez a terület van a legnehezebb helyzetben. A magyarság érdeke és célja azonban az, hogy helyben tartsa a magyarság ezen csoportját, és a nehézségek ellenére se hagyják el szülőföldjüket az ott élők - közölte az államtitkár.