2024. április 18., csütörtök

A jó beruházó szinonimája

Szerbia jövőre új német beruházókra számít

Berlini látogatása során Ana Brnabić egyebek mellett Martin Wanslebennel, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamara elnökével tárgyalt a Szerbia és Németország közötti gazdasági együttműködésről, a szerbiai német beruházások számának növeléséről, valamint a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodás, a CEFTA-megállapodás Pristina részéről történő megszegéséről.

A találkozót követően a kormányfő azt mondta, már 2019-ben új német beruházások érkeznek Szerbiába, illetve a már az országban üzletelők némelyike bővíteni tervezi kapacitását. A német tulajdonú vállalatok 50 ezer munkást alkalmaznak, emellett új termelési eszközöket és módszereket honosítanak meg, új tudást és üzleti etikát hoznak magukkal, valamint a szerbiaitól eltérő irányítási módszereket alkalmaznak. Brnabić azt is hozzátette, hogy a Német–Szerb Gazdasági Kamara felmérése szerint a Szerbiában jelenlevő német üzletemberek 85 százaléka ismét beruházna Szerbiában.

Újságírói kérdésre válaszolva Brnabić cáfolta, hogy Wanslebennel a Tönnies húsipari, sertéshúsra specializálódott vállalat Szerbiába való érkezéséről is beszélgettek volna. A Tönnies valóban fontos beruházó lenne, ugyanakkor csupán egyike azoknak, amelyekkel a szerb kormány párbeszédet folytat – jegyezte meg Brnabić.

A közelmúltban a Magyar Szónak a húskivitel témájában nyilatkozó Branislav Gulan, a Szerbiai Tudományos és Művészeti Akadémia vidékfejlesztési bizottságának tagja úgy értékelte, a Tönnies feltehetően eláll tervezett szerbiai beruházásától, a döntéshozók ugyanis továbbra sem törölték el a sertéspestis elleni védőoltással történő immunizációt, az EU pedig kitiltotta az ezzel a vakcinával kezelt húst, még a területén sem lehet átszállítani.