2024. március 29., péntek

Egy falunyi ház talált gazdára

A gazdaságfejlesztési programnak mostanra több mint 10 ezer támogatottja van

Tegnap Szabadkán sokadik alkalommal írtak alá a Prosperitati Alapítvány munkatársai támogatási szerződést falusi házak megvásárlásáról. Ezúttal azzal a 182 személlyel kötötték meg a szerződéseket – 215 millió dinár értékben –, akik az alapítvány idén július végén harmadik alkalommal megjelentetett házvásárlási pályázata első elbírálási körének a nyertesei. A házvásárlási projektum harmadik körében Vajdaság 20 helyi önkormányzatának a területéről 241 pályázat érkezett az alapítványhoz. Az első két kiírás alkalmával 373 családi házat vásároltak meg vajdasági családok és szülők: 2016-ban 78 falusi ház megvásárlását támogatta az alapítvány, majd a tavaly augusztusban meghirdetett és novemberben lezárult pályázaton 295 ház megvásárlását.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a szerződés-aláírás egyik vendége elmondta, hogy ennek a pályázatnak a többszöri kiírásával támogatási lehetőséget szerettek volna biztosítani azoknak, akik a szülőföldön való maradás mellett döntöttek, de nincsen saját fedél családjuk feje felett. A másik ok pedig az, hogy azok, akik a külföldön való boldogulás mellett döntöttek, tömegesen árulják a házakat, így szerettek volna mindent megtenni annak érdekében, hogy ezeknek a házaknak a minél nagyobb hányada magyar kézben maradjon – tette hozzá Pásztor István a sajtónak nyilatkozva.

– Mostanra egy falunyi házat vásároltunk meg, több mint 560-at. Ez boldogság azok számára, akik ennek a lehetőségnek köszönhetően megteremtették egzisztenciájuk alapját, de közösségi ünnep is, hiszen segítünk azoknak, akik itt kívánják folytatni az életüket – fogalmazott Pásztor István, aki reményét fejezte ki, hogy a jövő évtől induló új fejlesztési ciklusban arra is lehetőség teremtődik, hogy akik a házvásárlás mellett döntenek, megvalósíthassák terveiket.

AZ ÉLETERŐ MINDENT LEGYŐZ

Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének későbbi felszólalásából az is kiderült, hogy szinte pontosan három évvel a gazdaságfejlesztési stratégia bemutatását, illetve útjára indítását követően ennek a házvásárlási pályázatnak a lezárásával eljutottunk a több mint 10 ezer sikeres pályázóig. Mint hozzátette, ekkora számot célként még csak megfogalmazni sem mertek három évvel ezelőtt.

– Az, hogy ezt a számot sikerült elérni, nagymértékben Magyarország kormányának köszönhető. Az igény folyamatosan kielégítésre került, függetlenül attól, hogy az első pillanatban mekkora keretösszeget hagytak jóvá. Ez a nemzetpolitikai építkezésnek az egyik legékesebb bizonyítéka. Viszont biztosan nem jutottunk volna el eddig a számig, ha a vajdasági magyar közösség nem lenne annyira életerős, mint amilyen. Ha van valami, ami értelmet ad a közösségi politizálásnak és a közbeszédben való szerepvállalásnak, akkor az a vajdasági magyar közösség tagjainak azon életereje, amit folyamatosan tapasztalunk és tapasztalok – fogalmazott Pásztor István.

KIEMELKEDŐ SIKERESSÉGI RÁTA

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője a sajtónak nyilatkozva az elmúlt három év legfontosabb mozzanatait, illetve statisztikai mutatóit emelte ki. Szavai szerint a benyújtott pályázatok száma nagyjából 11 500, a nyertesek száma pedig meghaladja a 10 ezret. Juhász Bálint értékelése szerint ezek a számok alátámasztják a kiemelkedően magas sikerességi rátát.

– Összességében több mint 230 millió eurónyi beruházás valósul meg a Prosperitati Alapítvány pályázatainak köszönhetően. Mintegy 33 különböző pályázati kiírást jelentettünk meg, ennek több mint a 40 százaléka vissza nem térítendő támogatás, amit Magyarország kormánya biztosított, a fennmaradó 60 százalék pedig önrész, amely vagy kedvezményes hitel formájában, vagy saját forrásokból valósult meg – taglalta Juhász Bálint.

A házvásárlási pályázat jövőjével kapcsolatban az ügyvezető szintén abbéli reményének adott hangot, hogy a jövőben is lehetőség lesz ugyanezt vagy ehhez hasonló pályázati kiírást megjelentetni. „Mint azt Szijjártó Péter és Pásztor István bejelentették, a fejlesztések folytatódnak, és hiszem, hogy a következő fejlesztési ciklusban a házvásárlási projektumnak is lesz jövője, azaz jövőjének kell lennie” – hangsúlyozta Juhász Bálint.

A harmadik pályázati kiírásban beérkezett további 59, jelenleg elbírálás alatt álló házvásárlási pályázat esetében a támogatható pályázókkal a tervek szerint még az év végéig aláírják a szerződéseket – emelte ki Juhász Bálint.

A LEHETŐSÉG ADVA VAN

A rendezvényen jelenlevő dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja alkalmi beszédében megköszönte minden pályázónak a magyar kormány, a Prosperitati Alapítvány és a mögötte álló politikai, valamint szakmai erők iránti bizalmat, hiszen ennek köszönhetően sikerült megvalósítani a VMSZ által útjára indított kezdeményezést, majd arra kérte a jelenlevőket, hogy éljenek minden, a magyar kormány által számukra felkínált lehetőséggel, egyebek mellett a babakötvény intézményével.

Babity János ezt követően a Prosperitati Alapítvány helytállását méltatta, azaz elmondta, hogy az alapítvány által végzett munka, a benyújtott pályázatok száma, a tényleges szerződéskötések száma, a kifizetések és az eszköz-, valamint a házvásárlások tekintetében a vajdasági program élen jár.

– Köszönöm az alapítványnak és a pályázóknak, hogy hisznek a magyar alkotmányban, azaz abban, hogy a magyar kormány felelősséget érez a határon túli nemzettársakért és gondot visel rájuk – fogalmazott Babity János.

Domonkos Ábel, Emanuella és Mia (Fotó: Pesevszki Evelyn)

Domonkos Ábel, Emanuella és Mia (Fotó: Pesevszki Evelyn)

Pakai Endre és Pakai Molnár Szandra (Fotó: Pesevszki Evelyn)

Pakai Endre és Pakai Molnár Szandra (Fotó: Pesevszki Evelyn)

A TERVEKHEZ MÁR HÁZ IS TÁRSULT

Domonkos Ábel, Emanuella és Mia, a pici lány, Kispiacról érkezett. A fiatal család szülőfalujában vásárolt házat a Prospretitati Alapítvány támogatásával. Elmondták, hogy már négy éve szerettek volna saját családi házat vásárolni, de ez csak most, a támogatásnak köszönhetően sikerült. A megvásárolt ház jó állapotban van, esetleg csak frissen kell meszelni. A fiatal család annak is örül, hogy nagy porta tartozik a házhoz, mert gazdálkodni is mindenféleképpen szeretnének. Domonkos Ábelnek ez már „a vérében van”, szülei konyhakerti veteményeket termelnek, ezért a fiatalok szeretnék továbbvinni a családi hagyományt.

Pakai Endre és Pakai Molnár Szandra Horgoson vásároltak házat. A fiatal házaspárnak két gyermeke van, a nyolcéves Petra és az ötéves Zsófia. A család korábban Szabadkán élt, majd Magyarországra költöztek, mert úgy vélték, ott majd könnyebben boldogulnak. Összesen egy évet éltek Magyarországon, először Budapesten, később pedig Szegeden, majd a következő két évben a családapa ingázott magyarországi munkahelyére. Pakai Endre elmondása szerint több érv is amellett szólt, hogy mégis itthon maradjanak, és szülőföldjükön próbáljanak meg boldogulni. Figyelembe vették a család érdekeit, de azt is, hogy a gyerekek jobban érzik magukat Vajdaságban.

– Lehet, hogy a munkalehetőségek jobbak Magyarországon, de mivel informatikus vagyok, ezzel a szakmával itthon is boldogulhatok. A számunkra tökéletes házat több mint fél évig kerestük, nehezen találtuk meg. Mostanra felújítottuk, és már be is költöztünk. 120 négyzetméteres, és bővíteni is lehet a későbbiekben. Az udvar is nagy, alkalmas gazdálkodásra. Ennek különösen örülünk, hiszen mezőgazdasági innovációkkal is foglalkozni szeretnék, az automatizált termelésben szeretném magamat kipróbálni. Legalább valamilyen szinten önellátók szeretnénk lenni – beszélt a család terveiről Pakai Endre.