2024. április 24., szerda
VAJDASÁGI GAZDASÁGI KAMARA

Megnyílt Újvidéken a hetedik Duna Üzleti Fórum

A Duna nyújtotta gazdasági, közlekedési és turisztikai beruházások témaköre szerepel a kétnapos tanácskozás programjában. A Duna-stratégia céljait szolgáló gazdasági vonatkozások külön szerepet kapnak a találkozó alkalmával, amelyen 14 Duna-menti ország, többek között Németország, Magyarország, Ausztria, Szlovénia és Horvátország képviselői vesznek részt. A fórumon szó lesz többek között a különféle áruszállítási és logisztikai lehetőségekről is, közös üzleti stratégiák megfogalmazásáról, valamint az új technológiák nyújtotta perspektívákról.

Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke a találkozó megnyitóján elmondta, hogy a gazdasági kamara felismerte a Duna-régió fontosságát, erről az elmúlt két évben számos külföldi gazdasági társaságokkal aláírt együttműködési megállapodás tanúskodik – többek között Németországgal és Románival született gyümölcsöző közreműködés.

– Különös figyelmet kell szentelni a közlekedésnek és a logisztikának. A fejlett országokban a közlekedés és a logisztika a bruttó hazai össztermék tíz százalékát teszi ki. A Duna Üzleti Fórum kiváló lehetőség arra, hogy újabb kapcsolatok alakuljanak ki a külföldi üzletemberekkel, akik nyitottak az együttműködés iránt, és akik a folyami szállítmányozás lehetőségeit vették célba – mondta Boško Vučurević.

Radovan Pejanović, a fórum elnöke rámutatott arra, hogy a Duna-stratégia 14 országot érintő dokumentum, amely a Duna menti államok szorosabb kulturális, gazdasági, környezetvédelmi és tudományos együttműködését kívánja elmélyíteni.

A Duna Üzleti Fórum első napján paneltanácskozást tartottak az intelligens városok, az üzleti prioritások, valamint az objektív tájékoztatás témakörökben. Ma, a tanácskozás második napján a mezőgazdaság és tudomány kapcsolatáról, az orvostudomány és a gyógyszeripar feladatairól, valamint a szerbiai közlekedés és logisztika lehetőségeiről hallhatnak előadásokat a résztvevők.

A fórum a Szerb Kereskedelmi Kamara, a Vajdasági Gazdasági Kamara, Újvidék város, valamint a Media Inventa Kft. közreműködésével valósul meg.