2024. április 20., szombat

Csillagászati összeg egy kábelszolgáltatóért

Már nem téma a Telekom eladása

Heves vitákat váltott ki szakmai, szakértői körökben az, hogy a Szerbiai Telekom Telekommunikációs Közvállalat 195 millió euróért megvásárolta a Kopernikus Technology kábeloperátort. Nem a vásárlás ténye okozott meglepetést – a Telekom már korábban bejelentette, hogy kábelszolgáltatókat vásárol –, hanem az ár, amely sokak szerint túl magas, valamint az a körülmény, hogy a Kopernikus 49 százalékának tulajdonosa a Szerb Haladó Párt niši biztosának fivére.

A Danas napilap idézte Dragovan Milićević elemzőt, a kereskedelmi minisztérium korábbi államtitkárát, aki szerint a Kopernikus reális értéke 37,5 millió euró körül alakul. Mint mondta, a becslés hasonló eljárással készült, mint amit Aswath Damodaran, a befektetések értékelésének egyik nemzetközileg elismert szakértője alkalmaz.

Predrag Ćulibrk, a Szerbiai Telekom igazgatója az RTS híradójában kijelentette, hogy a Kopernikus megvásárlása a cég stratégiai döntése volt, mivel a második legnagyobb hazai kábelszolgáltatóról van szó, valamint hogy a bírálatok a konkurens cégektől erednek. Az igazgató szerint nem helytálló, hiszen régi adatokra épül az Elektronikus Kommunikációk és Postai Szolgáltatások Köztársasági Ügynökségének (RATEL) az az állítása, hogy a Kopernikusnak csak 51.000 felhasználója van.

– Több mint 200.000 felhasználóról beszélhetünk, a Kopernikusnak több mint 60 városban van ügyfélszolgálata, és megvásárlásával 145.000 kábeltévé-, valamint 60.000 internetfelhasználót kaptunk. Megdöbbentünk azon, hogy elpolitizálták ezt a kérdést, és egy összehangolt támadást indítottak a Telekom ellen azok, akiknek nem felel meg a közvállalat erősödése – mondta Ćulibrk. A 195 millió eurós ár kapcsán leszögezte, hogy a kábelszolgáltatók nem új cégek a piacon, gyors fejlődésük még 2000-ben indult, infrastruktúrájukat pedig gyakran a Telekom, a Szerbiai Villanygazdaság vagy a kommunális közvállalatok eszközeire, erőforrásaira építették. A Kopernikust piaci áron vásárolták meg, felhasználónként kb. 1000 euróért.

Az igazgató kijelentette, hogy a Szerbiai Telekom eladása most nem téma, a vezetőség célja a cég megőrzése, értékének növelése. Amikor 2015-ben kísérletet tettek privatizálására, a potenciális vásárlók a Telekom piaci helyzetét veszélyeztető kábelszolgáltatókban látták a legnagyobb kockázatot, ezért is nem sikerült a magánosítás. Ezt követően a Telekom módosította stratégiáját, és két célt tűzött ki maga elé: saját optikai infrastruktúrájának fejlesztését és kábelszolgáltatók vásárlását.