2024. április 25., csütörtök

A Tönniesre várva

Az afrikai sertéspestis miatt újfent halasztást kért a német nagyvállalat

Ismételten elhalasztotta Szerbiába jövetelét a Tönnies német húsipari nagyvállalat. Az egyéves halasztást ezúttal a környező országokban uralkodó afrikai sertéspestis miatt kérte. Mivel a halogatás már egy ideje tart, azokban a szerbiai községekben, amelyekben a német cég számára földek bérlését hagyták jóvá, hazai gazdáknak adták ki a Tönniesnek szánt parcellákat.

„A beruházási bizottság jóváhagyta a Tönniesnek, hogy – az Európában megjelent afrikai sertéspestis miatt – a tervezettnél egy évvel később kezdje meg szerbiai gazdálkodását. Itt nagy mennyiségű sertés és húskészítmény szállításáról van szó, mivel azonban az afrikai sertéspestis miatt áruszállítási tilalom van, lehetetlen megkezdeni a munkát. A nekik szánt földeket kiadjuk, amíg el nem kezdődik a beruházás” – mondják a mezőgazdasági minisztériumban.

Milan Prostran agrárközgazdász szerint nagy a bizonytalanság a Tönnies körül. A hatóságok a szándéknyilatkozatot még 2015-ben aláírták a céggel, azóta is várjuk az érkezését.

„Sem a projektum részleteit, sem a szándékaikat nem ismerjük. Arról volt szó, hogy 15 000 hektár földet igényelnek, és hogy feldolgozással szándékoznak foglalkozni, de most már semmit sem tudni. A szerbiai kormány már annyiszor tárgyalt velük, hogy már nem is lehetünk biztosak a jövetelükben. Szerbiában általában sertéstenyésztési válság uralkodik, mindig van valamilyen probléma, nem csak az afrikai sertéspestis a gond. Amikor megkezdődtek a Tönniesszel a tárgyalások, még úgy volt, hogy az Orosz Föderáció a legfontosabb piac. Most még csak találgatni sem lehet azzal kapcsolatban, hogy mit is akar Szerbiában a német cég” – vélekedik Prostran.