2024. április 18., csütörtök

A vajdasági magyar családok átalakulása a szocializmusban

Konferencia, díjátadó és könyvbemutató – A Kiss Lajos Néprajzi Társaság konferenciája Topolyán

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság A vajdasági magyar családok átalakulása a szocialista Jugoszláviában 1945 és 1990 között címmel tudományos konferenciát tartott szombaton a topolyai Művelődési Ház nagytermében.

A vajdasági magyar néprajztudományban korábban önálló kutatásként nem valósult meg a magyar családok átalakulásának a feltárása a szocialista Jugoszláviában. Ebből a megfontolásból kiindulva fogalmazta meg a néprajzi társaság azt a célkitűzést, hogy találkozási és bemutatkozási alkalmat teremt mindazoknak a kutatóknak, akik ebben a témakörben vizsgálódtak. A topolyai konferencia első részében a témára született tanulmányok hangoztak el.

A konferencia keretében bemutatták Silling István és Silling Léda új könyvét (Herceg Elizabetta felvétele)

A konferencia keretében bemutatták Silling István és Silling Léda új könyvét (Herceg Elizabetta felvétele)

Boja P. Sarolta és Szalai Lilla Asszonyi sorsok Székelykevén 1945 és 1990 között címmel mutatták be kutatásuk eredményeit, Silling István Földet vagy iskolát? címmel a kupuszinai családok átalakulásáról tartott előadást a továbbtanulás tükrében. Fehér Viktor három egyházaskéri férfi életútját mutatta be, rámutatva többek között a jugonosztalgia jelenségére. Silling Léda Életstratégiák és családátalakulások Kupuszinán 1945 után címmel értekezett a falu életében meghatározó piacozás, illetve a női szerepek átalakulását kiemelve. A találkozón elhangzott Mészáros Zoltán Tito és a hagyományos családmodell című előadása is, Hallgató Imre pedig személyes családtörténetét osztotta meg a hallgatósággal, melyben generációkon át nagy hangsúllyal voltak, vannak jelen a református értékek. A hagyományos paraszti társadalom felbomlásáról, a zárt közösségek megszűnéséről, a családi, rokoni összetartás a vizsgált fél évszázadban történő rohamos csökkenéséről dr. Szőke Anna értekezett, végül pedig Raffai Judit Jézuska és Télapó, avagy a vajdasági magyarok karácsonyi és újévi szokásai a szocializmus időszaka alatt címmel tartott érdekfeszítő előadást.

A tanácskozás második részében Silling István és Silling Léda Nyugat-bácskai Szűzanya-emlékek című, a Forum Könyvkiadó gondozásában most megjelent kötetét mutatták be. A könyvbemutatón Brenner János szerkesztő, valamint Németh Ferenc és Szőke Anna recenzensek méltatták a kutatók legújabb, közös, szabadtéri szakrális emlékeket bemutató munkáját.

A rendezvény a Kiss Lajos Néprajzi Társaság díjátadó ünnepségével zárult. Ebben az évben elismerésben részesült Brezovszki Eszter a népdalok gyűjtéséért, meghonosításáért, dr. Czékus Géza a temetőkultúra kutatásáért, továbbá hagyományőrző, értékmentő munkájáért a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület Gránátalma Hímzőköre, a tornyosi Szabó Magda, a temerini Ádám István, valamint Toldi István mesemondó és a verseci Lantos Ilona.