2024. április 24., szerda

A magyar szentek és a magyar nyelv napja

Vasárnap ünnepi műsort szerveztek a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben a magyar szentek és a magyar nyelv napjának tiszteletére. Ahogy Miklenovics Aranka a bevezetőben elmondta, a nemzeti öntudatot tápláló két pillér, hitünk és anyanyelvünk ünnepének ugyanazon dátumon való ünneplése nem lehet a véletlen műve, így jel értékű.

A műsort az egyesület Veronika népdalköre nyitotta meg a Magyar Szentek Himnuszával, és egy Erzsébet-himnusszal. A szentekről, a magyar szentekről és az őket megillető tiszteletről, a védőszentek fontosságáról, a közbenjárásuk jelentőségéről ft. Világos Miklós, az óbecsei Szent Margit-templom plébánosa beszélt.

A magyar nyelv napjának tiszteletére Kozma Andor: A magyarok szimfóniája című versét az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör két kiváló versmondója: a Radnóti-díjas Binszki Teréz és dr. Némedi Imre mondta el. Néhány találó idézettel a magyar nyelv értékéről és szépségéről zárult a műsorrész.

A hit, a nyelv és a kultúra atyafiságáról a szervezők a csongrádi vendégekkel elevenítettek fel emlékeket. A műsor záródallamaként egy megzenésített vers hangzott el Balla Georgina és Torok Orsolya előadásában.