2024. április 19., péntek

Sikeres volt a ludasiak találkozója

Ludas egykor fontos gazdasági központ volt, egy kiterjedt és fejlett tanyavilág centrumát alkotta, és a településnek a második világháború után 5000 lakosa volt, valamint öt iskola is működött a faluban. A település régi fénye mára megkopott, lakosainak száma lecsökkent, és ma már csak egy iskolája van, viszont a Ludasról elszármazottak a mái napig kötődnek a faluhoz. Ez a kötődés hívta életre a ludasiak és Ludasról elszármazottak találkozóját, amelyet vasárnap, Márton-napon tartottak meg első alkalommal.

A rendezvénysorozat már szombaton elkezdődött, amikor a művelődési házban a helybeli általános iskola tanulói és a művelődési egyesület tagjai Napsugaras ősz címet viselő művelődési műsorral ajándékozták meg az időseket. A vasárnapi műsor ünnepi szentmisével kezdődött, majd a résztvevők az úgynevezett Alsóludasi Iskolába látogattak el, amely ma az egyetlen működő általános iskola a településen. Itt régi fotók révén mutatták be a ludasi oktatás történetét, és a jelenlévők betekinthettek a negyvenes évek óta megőrzött naplókba is, sőt a jelenlévő egykori tanulók elbeszéléséből megelevenedett az iskola akkori élete. A programsorozat ünnepi ebéddel folytatódott, amelynek menüjéből természetesen nem maradhatott ki a libasült, illetve az újbor sem, amelyet a királyhalmai és hajdújárási borászok biztosítottak.

Lapunk kérésére Engi Péter, a szervezőbizottság tagja értékelte az eseményt:

– A rendezvény sikeresnek mondható, mind a szombati, mind a vasárnapi programokra sokan voltak kíváncsiak. Számos településről érkeztek vendégeink, nemcsak Szabadka Város területéről, hanem Magyarkanizsa és Topolya községekből is, ugyanakkor külföldről, Magyarországról és Németországból is ellátogattak az eseményre. A mulatság végén úgy váltunk el egymástól, hogy jövőre ugyanígy szeretnénk megszervezni a találkozót, hisz nem titkolt célunk, hogy a rendezvényből hagyományt teremtsünk – mondta Engi Péter. A szervezőbizottság tagja emellett reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy jövőre még több ludasit, illetve Ludasról elszármazottat sikerül elcsábítani az eseményre.