2024. április 20., szombat

Amikor a fű sem nő

November 11-e Szerbiában állami ünnep annak alkalmából, hogy száz évvel ezelőtt ezen a napon írták alá azt a fegyverszüneti megállapodást, amely az első világháború végét jelentette. Mivel az említett dátum az idén éppen vasárnapra esett, bölcs döntéshozóink egy bölcs döntést hoztak, és a hétfőt munkaszüneti nappá nyilvánították. Az állami vagy ha úgy tetszik, a közintézmények legnagyobb hányada éppen ezért hétfőn nem nyitott ki.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

Gondolhatnánk, hogy hétfőn, pláne ha munkaszüneti napról van szó, semmi sem történik, vagy egy klasszikus fordulattal élve, a fű sem nő. Viszont ez nincs így. Az élet Szabadkán nem állt meg, és a járókelők a városban több érdekes dologgal találkozhattak a nap folyamán.

A sugárúton a közelmúltban helyezték vissza a korábban eltávolított szemeteseket. Ezúttal azonban olyan szemeteseket raktak ki, amelyekben csak egy szűk résen keresztül lehet elhelyezni a hulladékot. Az illetékesek talán ezzel próbálták megakadályozni azt, hogy a lakók a háztartási szemetet is a járda melletti szemeteskosarakba dobják. A dolog talán működik is. De kivételek mindig vannak. A mellékelt képen jól láthatóan valaki úgy döntött, hogy márpedig ő a konténerek helyett a szemeteskosárba dobja a szemetét, és mivel a nyílás túl szűknek bizonyult, a hulladékkal teli zacskót a kosár mellé helyezte. Innen már csak egy lépés vezetett a képen megtekinthető látványig, amelynek létrehozásában talán a szél, talán a kóbor kutyák is szerepet játszottak.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

Megszokhattuk már, hogy a karácsonyi és újévi ünnepekre való felkészülés már hónapokkal az említett ünnepek előtt megkezdődik. Szabadka ebben a tekintetben (szerencsére) nem jár elöl, viszont november közepe lévén, a városban is megkezdődtek az előkészületek. Munkaszüneti nap ide vagy oda, a Köztársaság téren, vagyis közismert nevén a Kiskorzón, ahol hagyományosan a karácsonyi vásár is helyet kap, megkezdődött a karácsonyi díszek kihelyezése, hogy azután január közepéig le se kerüljenek onnan.

Emellett szintén a központban, a Szentháromság-szobor előtti téren szerdáig tart a Meet & Eat gasztrofesztivál, ahol a hagyományos ízek mellett igazi ínyencfalatok is várják az érdeklődőket.