2024. április 25., csütörtök

Több a táncnál

Harminchárom díjat osztottak ki a hatodik Szólótáncversenyen

Lelkes tömeg jelenlétében tartották meg szombaton a Szabadkai Gyermekszínházban a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület szervezésében a hatodik Vajdasági Gyermek Szólótáncversenyt. Idén harminchárom, többnyire páros műsorszámot láthatott a nagyérdemű és ugyanennyi érmet osztottak a fellépőknek.

Több mint hatvan gyermek lépett színpadra. A fellépők elsősorban Szabadkáról és környékéről érkeztek, de Tordáról, Újvidékről, Óbecséről és Hódmezővásárhelyről is voltak fellépők. Négy produkciót kiemelt arany minősítéssel díjazott a szakmai zsűri, nyolcat arannyal, kilencet ezüsttel, míg tizenkettőt bronzzal. A fellépőket eminens zsűri értékelte: Fundák Kaszai Lili és Fundák Kristóf Budapestről, a Fölszállott a páva második évadának győztes táncospárja, valamint Sikentáncz Szilveszter, a magyarországi Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke. Egyébként az idei szólótáncverseny már csak azért is rendhagyó volt, mert Sikentáncz Szilveszter és Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke együttműködési szerződést írtak alá az általuk vezetett szervezetek nevében.

A szólótáncverseny keretében az elmúlt években 258 táncos megközelítőleg 200 produkciót mutatott be, összegezte az eddigi eredményeket lapunknak nyilatkozva Brezovszki Tamara, a Talentum elnöke, akinek elmondása szerint a gyerekek évről évre ügyesebbek és magabiztosabbak, ennek eredményeképpen mind színvonalasabb műsorszámokat mutatnak be. Öt évvel ezelőtt éppen azért indították útjára a szólótáncversenyt, hogy betöltsék a szólótánc és az annak az erősítésének a tekintetében korábban meglévő űrt, hangsúlyozta Brezovszki Tamara, aki azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy a szólótánc, ahogy a néptánc általában, többről szól a táncnál: önbizalmat ad a gyerekeknek, fejleszti és erősíti őket, ami azért meghatározó, mert a közösségnek elsősorban magabiztos gyermekekre, majd felnőttekre van szüksége.

A rendezvényt mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is megtisztelte jelenlétével, köszöntőjében pedig a néptánc közösségmegtartó erejét hangsúlyozta, rámutatván, hogy hagyományaink és önazonosságunk őrzésének a gyermekkorban kell elkezdődnie. A tánc az emberi kapcsolatteremtés egyik legközvetlenebb eszköze, húzta alá Hajnal Jenő.