2024. március 19., kedd

Vigadalom, újbor és táncház

Adán mulatságot tartottak Szent Márton napja alkalmából

A Vadvirág Hagyományápoló Kör szombaton Adán, a színházteremben Szent Márton napja alkalmából Történt egyszer címmel nagyszerű és látványos népzenei műsort mutatott be a Mátyás király emlékév jegyében.

A Márton-napi műsor az adai színházteremben (Csincsik Zsolt felvétele)

A Márton-napi műsor az adai színházteremben (Csincsik Zsolt felvétele)

A műsoron felléptek a Füzike és a Csillagvirág táncegyüttes táncosai, valamint a tamburazenekar tagjai. A műsort Varga Lilla és Resócki Rolland vitte színpadra, a tamburásokat Zombor Péter tanította be, a talpalávalót pedig Polyák Dániel és a pancsovai Csörömpölő népzenei együttes húzta. A Márton-napi mulatság a népzenei műsor után a Vadvirág HK székházában táncházzal zárult.

A Márton-napi műsoron Varga Lívia, a Vadvirág HK elnöke köszöntötte a közönséget, amelynek örömhírként jelentette be, hogy a hagyományápoló kör november elsején visszaköltözhetett régi és kedves székházába. Az egyesület minden tagja nevében megköszönte Bilicki Zoltán adai polgármesternek és mindenkinek, aki bármilyen módon hozzásegítette a visszaköltözéshez a Vadvirág HK-t. Majd november 11-e, Szent Márton napja alkalmából felidézte a katonából lett püspök személyét, akit a hagyományok szerint ellenkezése ellenére végül a libák árulkodó gágogása miatt választottak meg püspöknek.

– Így kötődik többek között Márton-nap a libákhoz, és úgy, hogy a népszokás szerint ez a nap a gazdasági év végét jelenti. Ilyenkor kell nagy lakomákat csapni, hogy egész esztendőben legyen mit enni, inni. Az emberek úgy tartották, ha ilyenkor sokat esznek, isznak, akkor erőt és egészséget szívnak magukba, ami persze kellett a nehéz fizikai munkához – mondta Varga Lívia. – Ilyenkor illik megkóstolni az új bort, amit mi is, önök is megtehettek Adankó Nándor és Tóbiás József jóvoltából. Az év elején csatlakoztunk a magyar kormány által meghirdetett Mátyás király emlékévhez, és rendezvényeinkkel igyekszünk nagyra becsült királyunk előtt tisztelegni. Ennek fényében ismét királyunk igazságosságáról és bölcsességéről szeretnénk tanúbizonyságot tenni. Színpadra álmodott műsorunkat vallási tartalmú szövegek népiesített változatával színesítettük. Néphagyományunk ezen változata jól tükrözi azt, hogy őseink hogyan hozták emberközelbe, olykor humorral fűszerezve, a számukra biztonságot jelentő és nyújtó égi erőket – közölte a Vadvirág HK elnöke.