2024. április 24., szerda
8. SZŰCS IMRE GYERMEKVERS- ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENY

Magyar szót vittünk Udvarnokra

A Jó Pajtás rendezvényének díszvendége Csík Mónika költő volt

Negyven vajdasági általános iskolás szavalóinak, felkészítőinek és kísérőinek hála magyar szótól volt hangos szombaton az udvarnoki Szent Száva iskola kihelyezett tagozata. Ott rendezte meg ugyanis a 8. Szűcs Imre Gyermekvers- és Prózamondó Versenyt a Jó Pajtás szerkesztősége a Magyar Szó Kft., a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete, és a bégaszentgyörgyi község hathatós támogatásával. Újra magyar szó hallatszott tehát a verseny névadójának szülőfalujában, ahol már sok éve megszűnt a magyar nyelvű oktatás.

A verseny díjazottjai (Nagy Magdolna felvétele)

A verseny díjazottjai (Nagy Magdolna felvétele)

A rendezvényt Csík Mónika költő, lapunk munkatársa nyitotta meg, majd bemutatta a Szekrénylakók című kötetét. Kifejtette, a gyerekeknek érdekes megmutatni, hogy vannak élő költők, akik akár el is jöhetnek és meg is hallgathatják a produkciójukat. Egyfajta író-olvasó minitalálkozóra került sor a nap folyamán, ami megadta a nap fénypontját.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség fontosnak tartja a rendezvényt és igyekszik hozzájárulni sikeréhez. Sutus Áron elnök szerint nagy öröm, hogy a Bánságban mennyi tehetség tud megmutatkozni, és mekkora pedagógusi, szülői és versfelkészítői munka van mindez mögött. – Mekkora alázat és mekkora öröm a szülő, a tanár, a gyermek részéről – mondta.

Az egybegyűlteket a vendéglátók részéről Dejan Melar, a helyi közösség titkára üdvözölte, mint ahogyan Pál Károly megköszönte a sok igyekezetet, azt, hogy épp Udvarnokon szavalnak magyar nyelven gyerekek, ott, ahol nagyon nagy veszélyben van a magyar nyelv.

A 16 helységből érkező kisiskolás Vajdaságban született költők, írók műveit adta elő, ami valójában a rendezvény mottója is. Négy korcsoportban versengtek, teljesítményüket a Molnár Krekity Olga, Barta Júlia, Kovács Jolánka összetételű zsűri értékelte. A díjazottak a kiadóink köteteiből készült csomagot kapták ajándékba.

Az elsős és másodikos diákok mezőnyében legjobbnak bizonyult a szabadkai Benák Lúcia, második a muzslyai Csiszár Richárd, harmadik a zentai Nagy Tamás.

A harmadikos és negyedikes diákok korcsoportjában első díjat nem osztottak, viszont a második helyezésen a temerini Tóth Vilmos és a tornyosi Szarka Hanna osztozott, a harmadik pedig a zentai Pribičević Tara Blanka.

Az ötödikes és hatodikos tanulók közül első díjjal jutalmazták a zentai Szarka Kittit, második helyezett lett a temerini Zakinszky Regina, a harmadik díjat az óbecsei Horváth Kinga vehette át.

A hetedikes és nyolcadikos diákok közül a legjobban a muzslyai Kormányos Ákos teljesített, őt követte a temerini Tóth Katarina és a tordai Sági Eléna.

A verseny fődíját a csókai Jaksa Dominika érdemelte ki, meghívást kapott a jövőre megrendezésre kerülő Szép Szó táborba.

A helyszínen megvásárolhatók voltak a Forum Könyvkiadó kiadványai.

A Jó Pajtás csütörtöki számában a részletes eredmények ismertetésével beszámolunk az eseményről.