2024. április 20., szombat

A legjobb fiatal operaénekesek

Lezajlott a Vitkay Kovács Vera Nemzetközi Énekesverseny – Danica Spasojević és a TriOs a fődíjas

A hétvégén ötödik alkalommal rendezték meg a Vitkay Kovács Vera művésznőről elnevezett sikeres nemzetközi énekesversenyt, amelynek az előző évekhez hasonlóan most is az újvidéki Isidor Bajić Középfokú Zeneiskola adott helyszínt.

A zsűri

A zsűri

A FloriArt civil szervezet és a zeneiskola kitűnő társszervezésében megrendezett versenyen ezúttal az énekesek mellett duettek és kamaraegyüttesek is összemérték tudásukat, tehetségüket. Újvidéken jelenleg ez az egyetlen ilyen jellegű vetélkedő, ahol fiatal operaénekesek versenyezhetnek ebben a műfajban. Ezúttal összesen 43 énekes (korosztály szerint, férfi és női szólóénekesek) és három kamaraegyüttes vett részt a megmérettetésen Bosznia-Hercegovinából, Szlovéniából, Horvátországból és Szerbiából.

A bírálóbizottság tagjai olyan világhírű hazai és külföldi művészek voltak, mint: Boris Martinovich basszusbariton, egyetemi tanár, a Los Angeles-i opera művészeti igazgatója; dr. Temesi Mária szoprán, a budapesti és a szegedi opera tagja, egyetemi tanár, a Magyar Állami Operaház operanagykövete; Dmitry Y. Trapeznikov bariton, professzor, a moszkvai Staniszlavski, az Új Opera, a Filharmónia és a Majmonida Akadémia énektanszakának vezetője; mgr. Balázs Márta szoprán, az újvidéki Isidor Bajić Zeneiskola énektanára, valamint a zsűri tiszteletbeli tagja, mgr. Vitkay Kovács Vera szoprán, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Operatársulatának egykori primadonnája.

Dijana Martinovic szoprán, énektanár, a Stuttgarti Opera tagja, mgr. Balázs Flórián az újvidéki Művészeti Akadémia hegedűtanszakának rendes tanára, valamint dr. Vitkay-Kucsera Ágota szoprán, az újvidéki Művészeti Akadémia rendes tanára pedig a duettek, kamaraegyüttesek teljesítményét bírálták el.

A színvonalas komolyzenei rendezvény, amelynek célja az énekes-utánpótlás nevelése, a Magyar Nemzeti Tanács, Újvidék Város, a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság, Újvidék Idegenforgalmi Szervezete, valamint a Novi Sad Szálloda támogatásával valósult meg. A kétnapos nemzetközi énekversenyt vasárnap késő délután színvonalas gálahangverseny koronázta, amelyen a verseny legjobbjai léptek fel.

A győzteseknek járó elismerést Danica Spasojević szoprán és az eszéki TriOs formáció tagjai kapták.

Danica Spasojević 1992-ben született Kanadában. Az egyetemi alapképzést Kragujevacon, a mesterképzést pedig Bijeljinán végezte el Danica Spasojević tanárnő osztályában. A versenyen Vesna Janjić kísérte zongorán.

Az eszéki TriOs tagjai a helyi Franje Kuhača Zeneiskola növendékei. Mindhárman 2001-es születésűek. A triót Leonarda Kavedžić es Vlatka Kladarić szopránok, valamint Nikola Varžić zongorista alkotják. Mentoruk Vesna Coufal-Jaić volt.