2024. március 29., péntek
BREXIT

Néhány nyitott kérdés miatt továbbra sincs megegyezés Nagy-Britanniával

A kemény munka ellenére továbbra sincs megegyezés a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnéséről (Brexit) folytatott tárgyalásokon, néhány nyitott kérdést, például az ír határellenőrzést ugyanis még nem sikerült megnyugtatóan rendezni - közölte Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója hétfőn Brüsszelben.

Az uniós tagországok általános, főleg intézményes ügyekkel foglalkozó miniszteri tanácsülésen a főtárgyaló arról számolt be, hogy az október közepén tartott EU-csúcstalálkozót követően sem sikerült áttörést elérni a tárgyalások menetében, a megállapodáshoz további intenzív tárgyalások szükségesek.
Az ülést vezető Gernot Blümel, az uniós tanács soros elnökségét betöltő Ausztria minisztere kijelentette, hogy az unióban maradó 27-ek megerősítették bizalmukat a főtárgyalóban, és támogatják erőfeszítéseit a megállapodás mihamarabbi elérése érdekében.
"A tárgyalások ezen utolsó szakaszában a miniszterek ismét kifejezték azon szándékunkat, hogy megőrizzék az EU 27-ek egységét" - tette hozzá.
Az Ír Köztársaság és Észak-Írország határának majdani ellenőrzése a Brexit-tárgyalások legsarkalatosabb megoldatlan kérdése. A Brexit után ez a 499 kilométeres határszakasz az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatárává válik, mivel London ki akar lépni az EU vámuniójából is.
Az Európai Bizottság javaslata értelmében úgy lehetne elkerülni a hosszú évek óta nem létező fizikai határellenőrzés visszaállítását, hogy - ha nem születik egyéb megoldási ötlet - az ír sziget egésze "közös szabályozási térséggé" alakulna át.
A brit kormány nyáron kidolgozott alternatív javaslatcsomagja egy közös szabadkereskedelmi térség létrehozását és ehhez közös szabálygyűjtemény kialakítását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, olyan módon, mintha az Egyesült Királyság egésze és az Európai Unió "kombinált vámtérséget" alkotna.