2024. március 29., péntek
AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ BEFEJEZÉSÉNEK CENTENÁRIUMA

A befelé fordulás és az erőszak ellen

A párizsi megemlékezésen hetvenkét állam- és kormányfő volt jelen

Tegnap Európa-szerte megemlékezéseket tartottak az első világháború befejezésének százéves évfordulója alkalmából. A párizsi központi ünnepségen Emmanuel Macron francia államfő a béke megőrzésére, „a befelé fordulás, az erőszak, a leigázás” elutasítására kérte ünnepi beszédében az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény centenáriumi ünnepségén a párizsi Diadalív alatt, az Ismeretlen Katona sírjánál megjelent csaknem száz ország képviselőjét, köztük 72 állam- és kormányfőt.

Emmanuel Macron és Angela Merkel a compiegne-i erdőben, a fegyverszünet aláírásának helyszínén tartott megemlékezésen (fotó: Beta/AP)

Emmanuel Macron és Angela Merkel a compiegne-i erdőben, a fegyverszünet aláírásának helyszínén tartott megemlékezésen (fotó: Beta/AP)

Az ünnepség helyszínére a díszvendégek buszokkal érkeztek a francia elnöki hivatalból a forgalom elől lezárt Champs Elysées sugárúton, ahol az utolsó szakaszt gyalog tették meg a zuhogó esőben a Diadalív felé, miközben a francia légierő repülői köszöntötték őket. Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök biztonsági okokból nem a többi államfővel, hanem külön-külön, saját konvojjal érkezett a Diadalívhez. A jelentős biztonsági intézkedések ellenére – Párizsban mintegy 10 ezer rendőr biztosította a centenárium ünnepségének helyszíneit – a Femen nőjogi szervezet három aktivistájának sikerült áthatolnia a biztonsági kordonon akkor, amikor Donald Trump konvoja megérkezett. A rendőrök azonnal előállí
tották a tiltakozókat , akik így nem tudták megközelíteni az elnöki limuzint. Az amerikai elnök külön köszöntötte a francia elnököt, Angela Merkel német kancellárt és VI. Mohamed marokkói királyt. Miután a vendégek a tribünön helyet foglaltak, néhány perces késéssel, utolsónak érkezett meg Vlagyimir Putyin, aki kezet fogott francia, német és amerikai kollégájával. Az ünnepség kezdetén Franciaországban mindenhol megszólaltak a harangok, éppen úgy, ahogy száz évvel ezelőtt, amikor a fegyverszünet megkötését jelezték.

Ünnepi beszédében Emmanuel Macron az első világháborúnak – amelyben szerinte „Európa majdnem öngyilkos lett" – a mai világra vonatkozó tanulságairól beszélt. Úgy vélte, hogy a világban ismét a „történelem fenyeget”, ezért a béke megőrzésére és „a befelé fordulás, az erőszak, a leigázás” elutasítására kérte a világ vezetőit. Dicsérte a patriotizmust, amely szerinte „a nacionalizmus és az önzés teljes ellentéte”.

– Adjuk össze a reményeinket a félelmeink helyett – kérte Emmanuel Macron a konfliktusok és a diplomácia multilaterális megközelítésének megőrzése érdekében, elsősorban az Európától elforduló Donald Trump amerikai elnökhöz intézve a szavait.

Az Ismeretlen Katona sírján a láng meggyújtását követően az állam- és kormányfők a francia elnöki hivatalba indultak, ahol Macron ebéden látta őket vendégül. A házastársakat az államfő felesége, Brigitte Macron a Versailles-i kastélyban fogadta.

Délután a vendégek egy része a párizsi La Villette csarnokba ment, ahol Angela Merkel, António Guterres ENSZ-főtitkár és a francia elnök együtt nyitották meg a Párizsi Békefórum elnevezésű háromnapos rendezvényt, amelynek témája a multilaterális világrend megőrzése.

Szombaton első alkalommal járt 1945 óta német kancellár a világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény helyszínén, a Párizstól északra található compiegne-i erdőben, ahol a századik évforduló alkalmából Angela Merkel és Emmanuel Macron új emléktáblát avatott fel. Az első világháborút lezáró compiegne-i fegyverszüneti egyezményt 1918. november 11-én egy vasúti étkezőkocsiban írták alá az antanthatalmak és a Német Birodalom képviselői. Az egyezmény aláírásával a felek beszüntették a harci cselekményeket a nyugati fronton. A vagon 1945-ben megsemmisült, 1962-ben múzeum nyílt a helyén, ahol évente 70 ezer látogatót fogadnak.

Az egyszerű és beszédektől mentes ünnepségen Angela Merkel és Emmanuel Macron az emlékmű aljánál új emléktáblát avatott fel, amelyen az olvasható, hogy „megerősítették a francia–német megbékélést Európa és a béke szolgálatában”. A két ország és az Európai Unió himnuszának, Beethoven Örömódájának a felcsendülése után a két ország vezetője megkoszorúzta az emlékhelyet, majd a vagonmúzeumban aláírták az emlékkönyvet.

A korábbi emléktáblán azt szerepelt, hogy 1918. november 11-én „itt győzték le a szabad nemzetek a német birodalom bűnös gőgjét”.

Londonban Frank-Walter Steinmeier német államfő jelenlétében emlékeztek meg tegnap az első világháború lezárásáról. Az ünnepségen jelen volt II. Erzsébet királynő is. Az 1919 óta évente megrendezett központi emlékünnepség helyszíne ezúttal is a háborús halottak tiszteletére emelt, London kormányzati negyedének közepén álló emlékmű, a Cenotaph volt. A tegnapi rendezvényen a megemlékezések 100 éves történetében először vett részt és koszorúzott német államfő.

A londoni megemlékezést brit és nemzetközösségi katonaveteránok, illetve civilek több tízezres felvonulása követte.