2024. március 29., péntek

Jelentsd fel, és nyerj!

Egy mobilszoftver segítségével a szerb polgárok is felvehetik a harcot a bűnözés ellen

December elején Szerbiában is működésbe lép a Crime Stoppers elnevezésű mobilalkalmazás, melynek köszönhetően a polgárok névtelen bejelentéseket tehetnek, ha információval, fényképpel rendelkeznek bűncselekményekről és/vagy azok elkövetőiről. Az applikáció már évek óta működik a világ számos országában. Tény, hogy hozzájárulhat a bűncselekmények felgöngyölítéséhez, egyik legvonzóbb tulajdonsága mégis az, hogy pénzjutalmat ad azoknak, akiknek a bejelentése elvezet az egyes esetek megoldásához.

Az alkalmazás lényege a névtelenségben rejlik. Aki rájön, hogy a közelében piszkos ügyletek folynak, megteheti a bejelentést az applikáció által, nem kell tartania attól, hogy felfedik a kilétét. Egy példa: ha rájövünk arra, hogy törvénytelenséget követett el valaki, s az ezzel kapcsolatos információnkat, esetleg bizonyítékként szolgáló fényképet eljuttatjuk az alkalmazás révén, egy visszaigazoló üzenetet és kódot kapunk csupán, amelynek köszönhetően a későbbiekben nyomon követhetjük, hogy mi történt az ügyben, megérdemeltük-e az ezer dollárig terjedő pénzjutalmat.

Az alkalmazás szerbiai bevezetéséről nemrégiben állapodott meg a belgrádi Nemzetközi Biztonsági Intézet és a Crime Stoppers Global Solutions egyesült államokbeli egyesület. Orhan Dragaš, az említett belgrádi intézet vezetője a Politikának nyilatkozva elmondta, hogy ez nem állami, hanem nemkormányzati kezdeményezés, s úgy vélte, nálunk is kiváló eredményeket érnek majd el ezzel az újítással.

A Crime Stoppers módszere az, hogy a polgárok által megtett névtelen bejelentést továbbítja az illetékes állami szerveknek, a Belügyminisztériumnak vagy a Biztonsági-Tájékoztatási Ügynökségnek. Ha a bejelentés az ügy megoldásához vezet, a vétkes letartóztatásához, akkor nyereményt kap a bejelentő. A jutalom leggyakrabban 1000 dollárig terjed, amely az Egyesült Államokból érkezik, a Crime Stoppers projektumának köszönhetően.

Az eddigi tapasztalatok meglehetősen jók azokban az államokban, ahol alkalmazzák. Így az Egyesült Államokban, Nyugat-Európa országaiban, Nagy-Britanniában és Ausztráliában is csökkenteni lehetett a bűncselekmények számát. A legjobb az egészben, hogy a névtelen bejelentés folytán senkinek sem kell bosszútól, leszámolástól tartania, mutattak rá a Nemzetközi Biztonsági Intézetben.