2024. április 25., csütörtök

Több mint 10 ezer támogatott

A Prosperitati Alapítvány és a magyar kormány támogatásával eddig több mint 560 házat vásároltak meg Vajdaság szerte a magyar családok

Szabadkán sokadik alkalommal írtak alá a Prosperitati Alapítvány munkatársai támogatási szerződést falusi házak megvásárlásáról.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Ezúttal azzal a 182 személlyel kötötték meg a szerződéseket – 215 millió dinár értékben –, akik az alapítvány idén július végén harmadik alkalommal megjelentetett házvásárlási pályázata első elbírálási körének a nyertesei. A házvásárlási projektum harmadik körében Vajdaság 20 helyi önkormányzatának a területéről 241 pályázat érkezett az alapítványhoz. Az első két kiírás alkalmával 373 családi házat vásároltak meg a vajdasági családok és szülők: 2016-ban 78 falusi ház megvásárlását támogatta az alapítvány, majd a tavaly augusztusban meghirdetett és novemberben lezárult pályázaton 295 ház megvásárlását.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, a szerződés-aláírás egyik vendégének az elmondása szerint ennek a pályázatnak a többszöri kiírásával támogatási lehetőséget szerettek volna biztosítani azoknak, akik a szülőföldön való maradás mellett döntöttek, ám nincsen saját fedél családjuk feje felett. A másik ok pedig az, hogy azok, akik a külföldön való boldogulás mellett döntöttek, tömegesen árulják a házaikat, így szerettek volna mindent megtenni annak érdekében, hogy ezeknek a házaknak a minél nagyobb hányada magyar kézben maradjon, tette hozzá Pásztor István a sajtónak nyilatkozva. 

– Mostanra egy falunyi házat vásároltunk meg, több mint 560-at. Ez boldogság azok számára, akik ennek a lehetőségnek köszönve megteremtették egzisztenciájuk alapját, de közösségi ünnep is, hiszen segítünk azoknak, akik itt kívánják folytatni az életüket – fogalmazott Pásztor István, aki reményét fejezte ki, hogy a jövő évtől induló új fejlesztési ciklusban arra is lehetőség teremtődik, hogy akik a házvásárlás mellett döntenek, azok megvalósíthassák terveiket.

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője a sajtónak nyilatkozva az elmúlt három év legfontosabb mozzanatait, illetve statisztikai mutatóit emelte ki. Szavai szerint a benyújtott pályázatok száma nagyjából 11 500, míg a nyertesek száma meghaladja a 10 ezret. Juhász Bálint értékelése szerint ezek a számok alátámasztják a kiemelkedően magas sikerességi rátát.

– Összességében több mint 230 millió eurónyi beruházás valósul meg a Prosperitati Alapítvány pályázatainak köszönhetően. Mintegy 33 különböző pályázati kiírást jelentettünk meg, ennek több mint a 40 százaléka vissza nem térítendő támogatás, amit Magyarország kormánya biztosított, a fennmaradó 60 százalék pedig önrész, amely vagy kedvezményes hitel formájában, vagy saját forrásokból valósul meg – taglalta Juhász Bálint.

Ami a harmadik pályázati kiírásban beérkező további 59, jelenleg elbírálás alatt álló házvásárlási pályázatot illeti, a támogatható pályázókkal a tervek szerint még az év végéig aláírják a szerződéseket, emelte ki Juhász Bálint.