2024. április 24., szerda

Jelentősen csökkenhet az üzemanyag ára

Szerbiában rendszerint egy hónapos késéssel mutatkoznak meg a világpiaci változások

A hét folyamán a szakértők az üzemanyag árának további csökkenésére számítanak, mert a múlt héten visszaesett a kőolaj világpiaci ára. A hazai töltőállomásokon egyelőre mérsékelt hatást fejtett ki ez a világpiaci jelenség: két dinárral lett olcsóbb a benzin, 156 dinár literje, az eurodízel ára csak ötven parát esett, s most 169,40 dinárba kerül.

Az üzemanyagárakat legnagyobb mértékben a londoni tőzsdeárak határozzák meg. A Brent kőolaj hordónként október elején 86 dollárba került, jelenleg 70 dollárt fizetnek érte. A téma kapcsán Tomislav Mićović, a Szerbiai Kőolajipari Vállalatok Egyesületének munkatársa elmondta, a kőolaj világpiaci árának emelkedésekor sem drágult meg rögtön az üzemanyag Szerbiában, mindig lehet egy kis „fáziskéséssel” számolni: augusztus 15-én kezdett drágulni a kőolaj, de itthon szeptember 15-én mutatkozott meg ennek hatása a benzinkutakon.

A Szerbiai Kőolajipari Vállalatnál (NIS) úgy magyarázták, hogy az üzemanyag árát mindig két tényező befolyásolja: a kőolaj világpiaci ára és a dollár árfolyama. Az év eleje óta mintegy hat százalékkal nőtt a nyers kőolaj értéke a világpiacon, ugyanakkor a dollár árfolyama is erősödött a dinárhoz képest 4,71 százalékot. Október közepe óta azonban folyamatosan csökken a világpiaci ár, s ha ez a trend folytatódik, jelentősen olcsóbb lesz a benzin a kutakon is – emelte ki közleményében a NIS.

A közgazdászok már szinte bele sem mernek bocsátkozni jóslatokba a kőolaj árának alakulását illetően. A közszolgálati televíziónak nyilatkozva Aleksandar Zavišić befektetési tanácsadó megerősítette, valóban érzékeny téma, a katonai-biztonsági körülmények miatt ugyanis a mediterrán térség keleti felében bármikor változás állhat be, a változások kihatnak a kereskedelmi útvonalakra és a kereslet és a kínálat viszonyára is, ezért nem ildomos előrejelzésekbe bocsátkozni.