2024. március 28., csütörtök

Napsugaras ősz a Bambiban

Az idei tanévben 13 óvoda 39 csoportjában valamivel több, mint 750 gyermeket írattak be Topolya községben a Bambi Iskoláskor Előtti intézmény óvodáiba.

Fényszárosi Fekete Tímea igazgatónő az új számítógéppel (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Fényszárosi Fekete Tímea igazgatónő az új számítógéppel (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az egyéves kortól az iskoláskor előtti korosztállyal foglalkozó intézmény az eredményesebb munkavégzés érdekében több forrás pályázatain is igyekszik részt venni – tudtuk meg Fényszárosi Fekete Tímea igazgatónőtől, aki elárulta azt is, hogy a közelmúltban a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően új számítógépekkel volt alkalmuk bővíteni a Bambi titkárságát.

– Valamivel több, mint 600 euró értékben két új számítógépre kaptunk támogatást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től. Titkárságunk korábbi számítógépei már elavultak voltak, ezért elengedhetetlenné vált újakat beszerezni. A közelmúltban a könyvtárunkat is tudtuk gazdagítani mintegy 500 euró értékben az alapkezelőnek köszönhetően, mint ahogy korábban egy hangosító berendezésre is sikerrel pályáztunk. Ennek a nagy számú szülőt, nagyszülőt megmozgató hagyományápoló vagy jótékonysági, de más jellegű rendezvényeink alkalmával is hasznát tudjuk venni intézményünk falain belül és kívül – nyilatkozta az igazgatónő, aki elmondta azt is, hogy a jótékonysági programok mellett továbbképzések megszervezésére is támogatásban részesültek.

– Csapatépítő kreatív műhelymunkákat szerveztünk az intézményünk dolgozói számára, illetve a közelmúltban a Rákóczi Szövetség szervezésében, az MNT közreműködésével Szegeden is részt vettünk egy továbbképzésen – nyilatkozta Fényszárosi Fekete Tímea, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy jelenleg mi minden történik a Bambiban.

– Október végén kezdődött, és november első feléig több rendezvény is zajlik a község óvodáiban, a napsugaras ősz jegyében, a nagyszülőkre gondolva. Ezek alkalmat adnak a kicsinyeknek, hogy bemutatkozzanak, és hogy előadják azt, amit megtanultak az év eleje óta. Az ünnepségeken az egészen kicsinyektől kezdve a legidősebb korosztályig valamennyi gyermek részt vesz, arra is volt már példa, hogy az udvarban rögtönzött alkalmi színpadon. A nagyszülők az élmény mellé hagyományosan az óvónők hathatós közreműködésével apró, kis kreatív figyelmességeket is kézhez kapnak – részletezte az igazgatónő, aki hozzátette, hogy készülnek már a decemberi ünnepekre is.

– A karácsony körüli ünnepek kapcsán ezúttal is egy nagyon tartalmas ünnepséggel készülnek a Tündérrózsa Magyar Hagyományápoló Csoport óvónői. A művelődési házban Topolya és a falvakból érkezett 150 gyermek részvételével dolgozzák majd fel december elejére például az adventi várakozás izgalmait, a Luca-napi szokásokat, a betlehemezést, vagy a Mikulás-várást – hallottuk az igazgatónőtől, aki reméli, hogy a Rákóczi Szövetség a közelmúltban meghirdetett támogatásának köszönhetően tartalmasabbá tudják tenni a rendezvényüket.

Mindezek mellett szó esett még arról, hogy az elmúlt hetekben több Topolya községbeli óvoda is kapott színes, szabadtéri játszótéri elemeket, illetve játéksarkokat rendeztek be a magyar tannyelvű csoportokba. Az óvodaépületek karbantartását általában a nyári szünetekben igyekeznek megoldani, de persze akadnak év közben is megoldandó kisebb-nagyobb kihívások. A tartományi titkárságtól érkezett támogatásból jelenleg több ovis csoportban folyamatban van az elöregedett hidegburkolat cseréje.

– Munkálatok vannak folyamatban a Zentai úti óvodában és a Duna utcai épületben, a Kolibriban viszont sikerült korábban befejezni. A tanév közben jelentkező kihívások megoldásában szerencsére számíthatunk a város és a falvak vezetőségére, Topolyán például 750 ezer dináros támogatást kapunk a helyi közösségtől. A közelmúltban egyebek mellett a Kolibri óvoda tönkre ment fűtésrendszerére kellett rögtön reagálnunk, vagy például említhetném Bácskossuthfalvát, ahol meghibásodott az épületünk kazánja, aminek a problémájára a faluvezetés is igyekszik megoldást találni – mondta végül Fényszárosi Fekete Tímea.