2024. április 24., szerda

Új ravatalozó épül Temerinben

A községi képviselő-testület még 2014 decemberében, amikor elfogadta a község 2015. évi költségvetését, 5 millió dinárt irányozott elő új ravatalozó-kápolna építésére a Nyugati temetőben.

Épül az új ravatalozó a Nyugati temetőben (Góbor Béla felvétele)

Épül az új ravatalozó a Nyugati temetőben (Góbor Béla felvétele)

Az önkormányzat a GAF Inženjering céget bízta meg az eszmei és mérnöki tervek, valamint a temető főbejáratától délre eső, hosszú, szabad parcella rendezési tervének kidolgozásával és az épület felépítésével. Nagy körültekintéssel hozzá is fogtak a munkához, és mindenben kikérték a helyi plébános és az egyházi tanács véleményét. A megbeszélések eredményeként stilizált tornya is lesz az épületnek, kereszttel a tetején, benne pedig haranggal. Az új ravatalozót a bejárati úttól beljebb, a vele párhuzamos temetőút magasságában tervezték megépíteni.

Sokaknak fogalomzavarónak bizonyult a szerb nyelven kápolnának nevezett épület említése, és vitára adott okot. Felvetődött ugyanis a kérdés, hogy mit is terveznek építeni, mivelhogy a Nyugati temetőben már van kápolna, amit ravatalozásra és halottak napján szentmise bemutatására használnak. Másrészt a ravatalozót is lehet kápolnaként használni, ha azt a püspök szentmisék, egyházi szertartások céljára felszenteli. Valójában különbséget kell tenni a Nyugati temetőben levő családi sírhely feletti kápolna – amit az elhunyt Popovits család leszármazottai átengedtek ravatalozásra, szentmise bemutatására – és a közösségi ravatalozó között, amit ha felszentelnek, akkor ugyancsak kápolnának tekinthető.

Az építkezés terepi előkészületeinek munkálatai 2015 szeptemberében kezdődtek meg. Ekkor elvégezték a terep felmérését, és karókkal elhatárolták az épület helyét. Nem sokkal később megkezdődtek a földmunkálatokat és még ugyanebben az évben a tető is felkerült az épületre.

A következő évben a község 9,5 millió dinárt fordított ugyancsak költségvetési forrásból a ravatalozó építésére. Elvégezték az épület és a helyiségek vakolását, megépült és járólapburkolattal látták el a teraszt, ahol az elhunytak kinti búcsúztatása történik. A terasz mögötti, mintegy száz négyzetméter alapterületű épületben nyílászárókkal ellátott két ravatalozót, kísérőhelyiségeket, vizesgócot, és hűtőkamrát alakítottak ki.

A temetőbe járók tavaly hiába várták az építkezés folytatását, nem történt semmi. A költségvetésben nem láttak elő pénzt a folytatásra. Az idén azonban nemrégiben ismét megjelentek a munkások a ravatalozó körül. Elbontották a fal mellől a kerítést, kiegyenlítették és feltöltötték az épület terasza és a temető főbejárata közötti területet, és hozzáfogtak a járólapok lerakásához, a környék rendezéséhez, amelyhez egy új temetőkerítés létrehozása is hozzá tartozik. A költségvetésben 4 millió dinárt irányoztak elő a munkálatokra. Jövőre tervezik a torony megépítését és a harang felszerelését, valamint a hűtőkamra berendezését, továbbá a temetési és ravatalozási kellékek beszerzését.