2024. április 20., szombat

Községi tulajdonba kerülnek a temetők Kishegyesen

Valamivel több mint 5 százalékkal megnőtt a kishegyesi községi költségvetés kerete az újabb forrásoknak köszönhetően. A képviselő-testület pénteki ülésén döntöttek a temetők megvásárlásáról is, melyek eddig az egyház tulajdonát képezték.

Az elfogadott módosítások alapján 579 millió dinárra nőtt Kishegyes község folyó évi költségvetése. Az előzően meghatározott kerethez képest ez 28 millió dinárral, arányaiban 5,14 százalékkal többet jelent. A községi képviselő-testület pénteki ülésén Baranyi Szilárd, a pénzügyosztály vezetője indokolta meg a módosítási javaslatot. Köztársasági és tartományi forrásokból is érkeztek pénzösszegek, többi között 3,6 millió dinár a szennyvíztisztító kiépítésének tervdokumentációjára. A köztársaságtól 17 millió dinár folyt be, ami a menekültek lakásszükségleteinek a megoldására lesz fordítva. Ez elsősorban az Európai Unió forrásaiból ered, és korábban nem lett a költségvetésben a bevételi oldalon bekalkulálva. Emellett a szeghegyi Vuk Karadžić Általános Iskola felújítására tartományi tartalékalapból 5,5 millió dinárt utaltak át, amit az illemhely felújítására fordítanak.

A napirendi pontok között szerepelt egy határozati javaslat, melynek elfogadásával lehetőség nyílik rá, hogy az önkormányzat megvásárolja a római katolikus egyházközösségtől a kishegyesi Keleti és a Nyugati temető területét. Szügyi István, a képviselő-testület elnöke elmondta, hogy az egyház képviselőivel sikerült olyan megegyezésre jutni, hogy mintegy 105 ezer euróért megvásárolhatják a szóban forgó területeket. Mivel a község másik két településén, Szeghegyen és Bácsfeketehegyen már községi tulajdonban vannak a temetők, így most egységesíteni lehet azok karbantartását. A feladattal a tervek szerint a Komunal Közvállalat lesz majd megbízva. Szügyi szerint a polgárok már a közeljövőben érzékelhetik majd a változásokat. Ezzel együtt pedig, a szerződés aláírást és a tulajdonjog átruházását követően, lehetőség nyílik az olyan további fejlesztések megvalósítására, mint amilyen egy új ravatalozó megépítése mindkét temetőben. Jelenleg a keleti temetőben van egy, a kor követelményeinek már nem minden szempontból eleget tevő épület, míg a Nyugatiban az egykori földbirtokos, Pece Ferenc által épített családi kápolnának szánt épületet használják temetkezések alkalmával. Szügyi reményét fejezte ki, hogy már újévtől átveheti a községi közvállalat a kishegyesi temetők rendezésének feladatait. Marko Lazić községi elnököt a testület felhatalmazta a szerződés aláírására. A megegyezés szerint a vételárat három év alatt három részletben fizetnék ki, a tulajdonjog pedig az első részlet kifizetését követően már a községre szállna át.

Brasnyó Ferenc esperes plébános elmondta, hogy valójában már 27 éve kisebb-nagyobb intenzitással folynak a tárgyalások az önkormányzat és a római katolikus egyház között a temetők kérdéskörének megoldása végett. Úgy ítélte meg, hogy most talán sikerült mindenki számára elfogadható megoldást találni, amit a püspökség és az egyházközségi képviselők többsége is támogatni tud. Az egyház korlátozott hatáskörei miatt ugyanis bizonyos feladatokat már lehetetlenné vált ellátni. Brasnyó esperes példaként hozta fel, hogy amikor néhány évvel ezelőtt vandálok 28 fejfát ledöntöttek, az elkövetők elleni eljárás végül nem járt sikerrel.

Az ülésen Janó Mária, a kishegyesi Péter Pán Iskoláskor Előtti Intézmény új igazgatója beszámolót tartott az idei évi munkáról, és a jövőre vonatkozó terveket is ismertette. A képviselők döntöttek még a Kishegyesi Könyvtár statútumának kibővítéséről, valamint a különféle bizottságok tagjainak felmentéséről és újak kinevezéséről.