2024. március 28., csütörtök

Még mindig aktuális a vetés

Nagyon kellene már az eső – Tovább emelkedik a búza ára

Már javában benne járunk a novemberben, de a Tisza menti gazdák jelentős hányada még mindig nem végzett az őszi vetéssel.

Még a napokban is az őszi vetéshez készítették elő a talajt (Gergely József felvétele)

Még a napokban is az őszi vetéshez készítették elő a talajt (Gergely József felvétele)

Ennek egy, de igen nyomós oka van: az, hogy továbbra sem esik eső. A talaj, a magágy megfelelő előkészítése gyakorlatilag lehetetlen. Az őszi árpa és a búza optimális vetésideje már régen elmúlt, már nincs mire várni, a gazdák porba vetnek, aztán meg majd amit az isten ád – szokták mondani.

– Csapadék nélkül a szántás és a vetés komoly probléma elé állítja a gazdákat. Az olajrepce került elsőként a földbe, sokan vetették idén is, de hiányosan kelt ki. Egyes parcellákat bizonyosan ki kell majd szántani. Az idei őszön rekordmennyiségű árpamagot igényeltek a termelők, de nem lankad a magbúza iránti érdeklődés sem – mondta Sándor József, a felsőhegyi Napredak szövetkezet igazgatója.

– Még a napokban is keresték a búzavetőmagot, ami azt jelenti, hogy igencsak kitolódott a vetés ideje. November végéig biztos, hogy eltart az őszi kalászosok vetése, addigra meg majdcsak megáznak a földek, mert a helyzet már kritikus. A határt járva az látjuk, hogy egyenetlenül kelt ki az őszi árpa, de még talán nincs nagyobb baj, mert ha lesz eső, akkor a porba vetett magok is ki fognak kelni, akárcsak a búza – mondta Sándor József, hozzátéve, a sörárpa és a takarmányárpa iránt akkora volt az érdeklődés, hogy már egy hónapja nem lehet az országban árpavetőmagot kapni.

– Az árpatermesztés felfutását a kifizetődőségében kell keresni, már a nyár elején, júniusban pénzt kaphatnak érte a gazdák. Az árpa az első bevételi forrás, megelőzi a búzát is. Az árpa után pedig másodvetéssel lehet próbálkozni, az időjárástól függően a korai kukorica és a napraforgó is beérhet. Vidékünkön a cukorrépa fele gyökérrothadás miatt tönkrement, egyre kevesebben vetik ezt a munkaigényes ipari növényt. Akik eddig kitartottak a répa mellett, azok is árpára, repcére álltak át. Búzából nincs már vetőmagválaszték, a hazai vetőmag-előállítók jelentős tételben szállítanak külföldre szerbiai búzafajtákat – fogalmazott a Napredak vezetője, aki elmondta, a vetés megalapozásához műtrágyát is biztosítaniuk kell a gazdák számára.

– A termelési szerződés megkötésével igény szerint árubúzáért cserébe a vetőmag mellé igényelhető műtrágya is. Sajnos a műtrágya ára folyamatosan nő, minden újabb szállítmány ára 5–10 euróval magasabb tonnánként. A drágítás okai között olyan prózai okok is szerepelnek, mint például az aszály. Nem hajózható a Duna, pedig a műtrágya nagy tételben uszályokon érkezik az országba. A közúti szállítás egyre költségesebb az egyre dráguló üzemanyag miatt, és ez a műtrágya árán is meglátszik. Az őszi termények közül a szövetkezetünk továbbra is felvásárolja a kukoricát. A termelők folyamatosan kínálják eladásra a tengerit. A szükség, a gazdasági helyzet rákényszeríti az embereket, hogy az alig néhány hete betakarított kukoricát elkezdjék morzsolni a górékból, és felkínálják megvételre a szövetkezetnek. A szélsőséges időjárási viszonyok között a cukorrépa mellett az iparipaprika- és az uborkatermés is megtizedelődött. Még szerencse, hogy a kukorica viszonylag jól termett, és valamelyest pótolni tudja az egyéb termények kiesését. A kukorica, a száraz szemtermés jelenlegi felvásárlási ára 14 dinár kilónként, forgalmi adóval együtt. A környező országok, a nagy búzatermő vidékek szerényebb terméseredményei nyomán a búza ára aratás óta folyamatosan emelkedik. A zentai Žitopromet a hét elején 19,20 dinárra (adóval együtt) növelte a kenyérgabona felvásárlási árát, ami jó hír azok számára, akik aratáskor csak tárolásra adták át a gabonájukat – emelte ki a Napredak igazgatója az őszi aktuális mezőgazdaság munkákkal kapcsolatban.