2024. április 24., szerda

Hatan támadják a két nagyot

Három helyszínen, Houstonban, Sanghajban és Londonban játszották le az ATP évzáró mestertornáját 2003 óta, amikor Roger Federer először kaparintotta meg a serleget. Ebben a 15 évben a svájci hatszor, Novak Đoković ötször nyert, míg 2006-ban David Nalbandian, 2009-ben Nyikolaj Davigyenko, 2016-ban Andy Murray, tavaly pedig Grigor Dimitrov volt a bajnok. Vagyis, mivel az argentin és az orosz már visszavonultak, a skót sérült, a bolgár pedig nem védheti a serleget, a vasárnapi rajton csak a sportág két nagyja, Federer és Đoković lesz ott, és egyben ők is számítanak a legkomolyabb esélyesnek.

Első helyen mindenképpen Đokovićot említhetjük, elvégre ő a világranglista első helyezettje, a nyáron és az ősszel kiváló formában szerepelt, az összmérlege pedig a mestertorna többi résztvevője ellen 77:32, ebből az idén 11:2. Novak csak az osztrák Dominic Thiemtől (Monte-Carlo, salakon) és a horvát Marin Čilićtől (Queen’s, füvön) kapott ki. Federer összmérlege 51:35, az idén pedig szerény 3:3.

Đoković egyéni mérlege: Federer 25:22, A. Zverev 1:1, Čilić 16:2, Anderson 7:1, Thiem 5:2, Nisikori 15:2, Isner 8:2.

Federer mérlege: Đoković 22:25, Zverev 3:2, Čilić 9:1, Anderson 4:1, Thiem 1:2, Nisikori 7:2, Isner 5:2.

A torna vasárnap a Thiem–Anderson és a Federer–Nisikori meccsel kezdődik, hétfőn a Zverev–Čilić és a Đoković–Isner találkozó lesz műsoron.

A jövő nemzedék milánói mestertornáján a görög Sztefanosz Cicipasz és az ausztrál Alex de Minaur veretlenül nyerték a csoportküzdelmet. Az elődöntőben a görög az orosz Andrej Rubljovval, az ausztrál pedig a spanyol Jaume Munarral mérkőzhet meg.

Az e heti kis tornákon még két-két szerb és magyar maradt versenyben. A knoxville-i challengeren Nikola Milojević jutott be a negyeddöntőbe, amelyben késő este a szlovén Blaž Rolával találkozott. A Las Vegas-i női ITF-tornán Stollár Fanny vette a második akadályt is, amivel a ranglistán 120., negyeddöntős riválisa pedig a mexikói Giuliana Olmos lesz. A sencseni női ITF-tornán Ivana Jorović elődöntős lett, s ha az éjjel nyert a montenegrói Danka Kovinić ellen, visszajut a 150 közé. Antalyában Bukta Ágnes meglepte a 3. kiemelt lengyel Marta Lesniakot, és a döntőért a 16 éves újonc ukrán Darija Sznigurral játszik.