2024. április 19., péntek
ÚSZÁS

Hosszú két arannyal nyitott Tokióban

Hosszú Katinka két aranyérmet nyert pénteken az úszóvilágkupa-sorozat tokiói, rövid pályás állomásának nyitónapján. A magyar klasszis 100 méter vegyesen a világ idei legjobb eredményével, 57,25 másodperces idővel diadalmaskodott legnagyobb riválisa, Sarah Sjöström előtt, és továbbra is őrzi veretlenségét ebben a számban. A háromszoros olimpiai bajnoknak ezúttal sem jutott sok idő a regenerálódásra, mintegy fél óra múlva újabb döntőt úszott: a 200 méteres pillangó fináléjában gyönyörűen felépített versenyzéssel, 2:03,01 perces eredménnyel lett első.

400 méter gyorson a férfiaknál és a nőknél is volt magyar érdekeltség, Verrasztó Dávid a nyolcadik (3:46,58), Kapás Boglárka pedig a hatodik (4:05,69) lett. Az orosz Vlagyimir Morozov 100 méter vegyesen beállított saját, 50,26 másodperces világcsúcsát.

A világkupa-sorozat első szakaszát nagymedencében Kazanyban, majd Dohában rendezték, a második etap rövid pályán Eindhovenben kezdődött és Budapesten zárult. A harmadik, zárószakaszt – ugyancsak 25 méteres medencében – Ázsiában, sorrendben Pekingben, Tokióban és Szingapúrban tartják meg.

Szilágyi ismét bizonyított

Két vajdasági úszó, Szilágyi Csaba és Szabó Szebasztián is kiválóan szerepel a napokban Százhalombattán zajló magyar rövid pályás országos bajnokságon. Előbbi a Hódmezővásárhely színeiben eddig 100 méter mellen állt rajthoz, és 58,15 másodperces idővel szerzett aranyérmet.

A cáparuhás korszak óta ez a legjobb eredményem, ennél jobbat ezelőtt csak 2009-ben úsztam, ami jelenleg is országos csúcs. Magam is meglepődtem, hogy ilyen jól ment, nem számítottam ilyen időre, és arra sem, hogy sikerül könnyedén úsznom. Komoly munka és terhelés áll mögöttem az utóbbi időszakban, ezek szerint megérte” – nyilatkozta Szilágyi.

A Győri Úszósport-egyesület tagjaként Szabó Szebasztián egy bronzéremmel kezdte egyéni szereplését: az 50 méteres gyorsúszás döntőjében két csapattársa, Lobanovszkij Maxim (21,46) és Gyárfás Bence (21,95) mögött harmadikként ért a falhoz. A zentai tehetség 50 méter pillangón 22,96-os idejével viszont már nem talált legyőzőre, közel fél másodperccel megelőzte Cseh Lászlót (23,38) és Gyárfást (23,67).

Szabó három váltóval is aranyérmes lett, előbb a 4×100 méteres mix gyorsváltó tagjaként, majd 4×50 méteres mix vegyes váltóval, végül pedig a 4×50 méteres férfi vegyes váltóval szerzett első helyet.

Rasovszky összetettben a negyedik

Rasovszky Kristóf bronzérmet szerzett 10 kilométeren a nyílt vízi úszóvilágkupa-sorozat utolsó viadalán, amelynek összetett pontversenyében így a negyedik helyen zárt. A 21 éves versenyző a magyar szövetség közleménye szerint óriási csatában lett harmadik: az Európa-bajnok magyar a győztes német Florian Wellbrock mögött nyolc-, az olaszok medencés 1500-as olimpiai bajnoka, Gregorio Paltrinieri mögött pedig három tizedmásodperccel később beütve ért célba, két tizeddel megelőzve a francia világbajnoki címvédő Marc-AntoineOlivier-t. Az összetettet az ezúttal hetedikként záró holland olimpiai bajnok, Ferry Weertman nyerte meg – ugyanakkor az élmezőny többi tagjának nem sikerült túl jól a záróviadal. Rasovszky Kristóf így a nyolcadikról a negyedik helyre tudott előreugrani, ami 15 ezer dolláros pénzjutalmat jelent. „Szoros verseny volt, meg elég gyors is, jó pár medúzával a vízben. Minden úgy ment, ahogy szerettem volna, az utolsó egyenesre négyen fordultunk egyszerre, és elég szoros is maradt a célig. Örülök a harmadik helynek, főleg, hogy ezzel az összetettben is sikerült előrelépni a negyedik helyig, ami eléggé rendben van szerintem” – nyilatkozta Rasovszky, akit a világ legtekintélyesebb úszómagazinja, a Swimming World múlt héten a szakág idei legjobb férfi versenyzőjének választott meg. A nők versenyét az olasz Arianna Bridi nyerte meg honfitársa, Rachele Bruni előtt – ezúttal nem volt magyar induló –, az azonban már korábban eldőlt, hogy a brazil Ana Marcela Cunha ismét elviszi a pálmát összetettben.