2024. április 24., szerda

Őszi sorozathullás

Ilyenkor ősszel az embernek mind kevesebb kedve van a szabadban tölteni a délutánokat és az estéket, s így eleve több időt töltünk el a televízió, illetve a számítógépek képernyője előtt. Az idei televíziós sorozathullást bámulva az embernek akaratlanul az az érzése támad, hogy a sorozatok gyártóinak inába szállt a bátorsága, és legalábbis ősszel nem mernek kockáztatni, s az új évaddal visszatérő biztos nevek mellett egykori legendás szériákról fújják le a port, kicsit újralakkozzák ezeket, és az emberek nosztalgikusságára hatva tálalják őket.

A nagy visszatérők között van a rendkívül népszerű, jelenleg 12. évadánál tartó Agymenők (The Big Bang Theory) asperger-szindrómás és autistagyanús főhősének a gyermekkorát bemutató, Ifjú Sheldon (Young Sheldon), amely sokkal több egy szimpla vígjátéknál. A kilencévesen középsuliba járó zseni kalandjai a sírós/nevettető poénjai mellett egyben elénk tárja a „furcsasággal” születettek mindennapi küzdelmeit egy olyan világban (jelen esetben a közismerten marhasült-amerikai foci-templom „szentháromságot” tiszteletben tartó Texasban), amely nehezen fogadja be, s nehezen tűri a nem szokványos viselkedést és a közegből való kitűnést.

Szeptember végén rajtolt el egy régi ismerős kalandjait elénk táró bűnügyi széria, a P. I. Magnum is. A Magyarországon és nálunk is rendkívül népszerű magánnyomozó természetesen új, felfrissített külalakban száguldozik Robin Masters Ferrarijával, és keveredik különböző kalamajkákba.

Októberben a Bűbájos boszorkák (Charmed) formájában úgyszintén egy „újratöltött” sorozatot kezdenek el vetíteni. A széria központjában ezúttal is a három lánytestvér lesz, akik családi örökségként boszorkányképességeket kapnak.

A magyar HBO aduásza az Aranyélet című széria harmadik évada lesz. A sorozat lényegében ez idáig egyetlen televíziós sorozat, amely nemzetközi babérokat is learatott. A széria főhősei, Miklósiék irigylésre méltó életet élnek. A családfő sikeres vállalkozó, a feleség egy hajléktalanokat segítő alapítványnál önkénteskedik. Lányuk osztályelső, és még a család fekete báránya, a lázadó kamasz fiú is igazi tehetség. A fényűző aranyélet azonban csak látszat. Miklósiék gondosan eltitkolják, hogy súlyos hiteltartozásuk van; hogy a luxusvilla, amiben laknak, a család maffiózó barátjáé; és hogy kisebb-nagyobb bűncselekményekből tartják fenn az életszínvonalukat. Amikor elérkezik a pillanat, hogy a családfő besokall, és elhatározza, hogy jó útra tér, az idill hamar semmivé foszlik...

A HBO-n mindenképpen érdemes követni Sacha Baron Cohen Who Is America? című doku-paródia sorozatát, amelyben a Boratként elhíresült komikus az amerikai közélet populista, álszent szereplőit szívatja álruhában, oly módon, hogy példának okán a támogatásukat kéri olyan álkezdeményezésekért, ami alapján kisgyermekek is fegyvert viselhetnének stb., a néző pedig egyrészt röhögve, másrészt pedig sírva végignézheti, ahogyan az éppen poénélre vett közéleti személyiségek mennyire bedőlnek a komikus „érveléseinek”.

Az amerikai álom sötét oldalát tárja elénk a Yellowstone című sorozat is, amely Kevin Costnerrel a főszerepben, a western, a dráma és a thriller műfajait ötvözi. A szériát az a Taylor Sheridan készíti, aki az elmúlt években a SicarioA bérgyilkost, A préri urait és a Wind RiverGyilkos nyomont is írta, s aki ebben a sorozatban is folytatja Amerika kegyetlen és mocskos arcának bemutatását, ezúttal egy családon, az USA egyik legnagyobb egybefüggő farmját uraló Dutton famílián keresztül.

A Netflixen szeptember utolsó napján vált elérhetővé a Maniac című minisorozat. A sci-fi, a fantasy és a thriller elemeiből összekotyvasztott szériában tudósok az idősek agyát igyekeznek revitalizálni, aminek a végeredménye egy multiverzumokat összekötő kalandtúra lett.

Az A sorozatot Cary Joji Fukunaga rendezi, aki alkotóként már a 2017-es Az (It) és a Törvény nevében (True Detective) esetében is bebizonyította, ért a meglepő és helyenként bizarr húzásokhoz.

A tartalomsugárzó oldalon október 19-étől lesz elérhető a Fenegyerek (Daredevil) Marvel-univerzumban játszódó széria harmadik évada is.

Az Amazon Prime-on érdemes rálesni a Comrade Detective című sorozatra is Channing Tatum főszereplésével. A széria lényegében egy ’80-as évekbeli rendkívül sikeres román bűnügyi sorozat amerikai változata, amely hidegháborús körülmények közepette dolgozó nyomozópáros kalandjait tárja elénk.

A BBC egy igazán merész húzással indította el október 7-étől a kultikus Ki vagy doki (Doctor Who) 11. évadát. Ugyanis a címhős bőrébe, a 13 férfiszínész után ezúttal egy hölgy, Jodie Whittaker bújik, ő veszi át az irányítást a TARDIS felett, és keveredik hihetetlenebbnél hihetetlenebb kalandokba.