2024. április 20., szombat
ÉRDEKES HONLAPOK

Térképek minden mennyiségben

Világszerte mind népszerűbb az amatőr csillagászat, s ha a kedves olvasó is szeretné fürkészni az éjszakai égboltot, a Népszerű Csillagászati Szövetség hivatalos oldalán (www.popastro.com) mindenki elsajátíthatja a csillagfürkészés alapjait. Az oldalon egyrészt hasznos tanácsokkal látnak el minket a megfelelő, de a pénztárcánkat is megkímélő teleszkópok kiválasztásával kapcsolatban, másrészt pedig ahhoz is segítő kezet nyújtanak, hogy miképpen tájékozódjunk a kis ezer csillag között. Ezenkívül havonta frissített csillagtérkép is található a honlapon.

Kevesen tudják, hogy a villanyáram termeléséről, kiviteléről és behozataláról szóló adatok a világ legtöbb országában nyilvánosak. Az Electricity Map Live (www.electricitymap.org) szerkesztői ez adatok alapján állították össze interaktív világtérképüket, amelyet naponta frissítenek. Az oldalon az elektromos áram behozatalának és kivitelének a nagysága mellett kitértek az elektromos áram árának a nagyságára, az előállítása során keletkezett káros anyagok mennyiségére, illetve arra is, hogy egyes országok milyen erőművek segítségével is állítják elő ezt az energiafajtát és a különböző országok mennyi elektromos energiát is osztanak meg egymással.

London egykoron nem a világ egyik kereskedelmi központjaként, hanem elsősorban az itt történt rejtélyes gyilkosságokról, kivégzésekről, szellemjárásokról és misztikus történésekről volt híres. A Grim London (www.grimlondon.com) elnevezésű oldalon egy interaktív térképen barangolva tárul elénk a világváros sötét oldala. A térképen a XII. századig visszamenőleg tanulmányozhatjuk ezeket a történéseket, többek között megismerkedhetünk a legismertebb gyilkosságokkal és sötét eseményekkel, amelyek felborzolták az itt lakók kedélyeit.

Az Ocearch (www.ocearch.org) interaktív térképén a világ tengereiben és óceánjaiban lévő, leadóval ellátott cápák, teknősök és fókák utazását követhetjük végig. A térképen feltüntetett lokációkra kattintva megtudhatjuk, hogy melyik cápafaj egyedéről is van szó, illetve azt is leellenőrizhetjük, hogy melyik és mekkora távolságot is tett meg az év, illetve az elmúlt évek folyamán.

A tenger mélyére süllyedt hajók titkai egyaránt vonzzák a lelkes amatőr kutatókat, a profikat és a búvárokat is. A www.shipwreckworld.com/maps internetes címen fotelunkban ülve is ellátogathatunk a történelem legismertebb hajótöréseinek a helyszínére, és alapvető információkat tudhatunk meg a hajótörést szenvedett vízi járművekről és ezek helyszínéről.