2024. március 29., péntek

Újabb összetűzések voltak az idlíbi demilitarizált ütközőövezetnél

Legalább nyolc szíriai kormánykatona és két lázadó vesztette életét egy megfigyelőállás elleni dzsihadista rajtaütésben az északnyugati Idlíb tartomány mellett, egy elvileg demilitarizált ütközőövezetnek kinevezett területen - közölte szombaton a brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű brit székhelyű civil szervezet.

Az OSDH értesülései szerint a harcok péntek este bontakoztak ki az Idlíbbel szomszédos Hama tartomány északnyugati részén, a támadást pedig a Hajat Tahrír as-Sám indította. A radikális csoport az al-Kaida terrorszervezet korábbi szíriai szárnyából, az an-Nuszra Frontból létrehozott Dzsabhat Fatah es-Sám vezetése alatt áll.

Moszkva és Ankara szeptember 17-én állapodott meg, hogy egy 15-20 kilométer széles sávban demilitarizált ütközőövezetet hoz létre Idlíbben a kormánycsapatokat és a lázadókat elválasztó demarkációs vonal mentén. Bizonyos előírásokat azonban azóta se tartanak be, és rendszeresek az összecsapások.

A 2011-ben a Bassár el-Aszad elnök rendszere elleni békés tüntetések elnyomásával kezdődött polgárháborúba az évek során külföldi országok és dzsihadista szervezetek is bekapcsolódtak. A konfliktusnak több mint 360 ezer halálos áldozata van, milliók kényszerültek otthonuk elhagyására.