2024. április 19., péntek

Vučić Koszovóról és a gazdasági együttműködésről is egyeztetett Angela Merkellel

Aleksandar Vučić államfő ma megbeszélést folytatott Párizsban Angela Merkel német kancellárral. Az elnök az első világháború lezárásának századik évfordulója alkalmából szervezett ünnepségsorozatra látogatott a francia fővárosba, ahol több tárgyalást is folytat magasrangú politikusokkal.

Az elnök a koszovói kérdés rendezéséről, a régió stabilitásáról és a gazdasági együttműködésről, valamint Szerbia uniós felzárkózási folyamatáról is egyeztetett a német kancellárral.

Vučić köszönetet mondott a kancellárnak a Németországból érkező szerbiai beruházásokért, amelyeknek köszönhetően eddig mintegy 52 ezer ember juthatott munkához az országban. 

Angela Merkel üdvözölte Szerbia gazdasági sikereit, és hangsúlyozta, hogy szeretne hozzájárulni a régió békéjének és stabilitásának a megőrzéséhez - áll az államfő irodájának a találkozóról kiadott közleményében.

Vučić már tegnap, kétszer találkozott Emmanuel Macron francia államfővel is – nyilatkozta Nikola Selaković, az államfő főtitkára a Szerbiai Rádió és Televízió műsorában. Kiemelte, hogy ezek a beszélgetések barátságos hangnemben teltek, és Macron tevezett belgrádi látogatásáról is szó esett.

Az államfő Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és António Guterres ENSZ-főtitkárral is megbeszélést folytatott.