2024. március 29., péntek

Moramo se vratiti duhovnim korenima - Viktor Orban na kongresu Narodne Partije Evrope

Bez nacija Evropa bi izgubila svoj identitet, izgubila bi svoj kulturni i duhovni identitet

Evropa će biti Evropa nacija ili je neće ni biti - rekao je Orban u Helsinkiju. Zatim je dodao, da je Evropa postala jača, bogatija nego ranije kada su se srednje-evropske zemlje priključile u EU. Jake nacije su uvek činile Evropu uspešnom, što je i danas slučaj ,,nema jake Evrope bez uspešnih nacija“ - izjavio je.

Žele Evropu koja je izgubila svoj identitet. Naša vizija je Evropa nacija, koja ima 27 lica i koja je ujedno i hrišćanska i demokratska. Mi smo partija pobednika, i navikli smo da nas ljudi smatraju svojom partijom, da im pripadamo, njih predstavljamo i borimo se za njih - objašnjavao je.

Poslednjih pet godina partija Evropskog parlamenta je vodila Evropu, i treba da snose odgovornost za to što nisu uspeli Engleze da zadrže unutar Evrope, a migrante izvan. Ako 2019. želimo da pobedimo-a želimo-onda je potrebno da nađemo put do pobede. Vreme je da razmišljamo kao pobednici, da se tako i ponašamo. Prvo treba da dovedemo jedinstvo Evropske Narodne Stranke, zato nikad ne treba davati glas onima koji grade svoje lične ambicije tako što donose kritike socijalista i liberala u EPP. Takve apsurde kao što je hvalisanje Fidela Kastra i Karla Marksa, treba zaboraviti. Prema Orbanu je najvažnije da žele da pobede. Ne smeju da slušaju protivničku stranu, već treba da prate svoj put. Evropske izbore treba da dobiju u svojim državama, i da bi EPP ponovo bila partija pobednika, potrebno je da ima i premijera pobednika. Ključ pobede je opet isti, treba stati na stranu naroda. Treba ih sačuvati od ilegalne migracije, od terorizma, od problema u privredi. Na zastave treba ispisati ponovo staru pravdu: od naroda, preko naroda, za narod. Mi ćemo ujedinjeno stati iza Manfreda Vebera.

Veberu se zahvalio na tome što je došao u Mađarsku za vreme kampanje.

-Poštujemo takvu osobu, koja zna kad je vreme za raspravu, i kad je vreme za zajedništvo - rekao je političaru koji je dobio titulu za najviše pozicije u Evropskoj Narodnoj Partiji.

Podsetio je i na to da je u petak godišnjica rušenja Berlinskog zida. To je istorijski trenutak, ponovno ujedinjenje Evrope. Mi koji smo dati Sovjetskom Savezu, nismo verovali da postoje dve Evrope, dok su srednje-evropski borci za slobodu uvek znali da je Evropa samo jedna, i da mi samo u ujedinjenoj Evropi možemo ponovo dobiti slobodu. Dobro je videti da nismo samo mi, već su tu i ostale antikomunističke države srednje Evrope zajedno sa nama u EPP : Poljaci, Sloveni, Česi, Slovaci, Hrvati, Rumuni, Srbi, Bugari. To je odlična prilika da se poklonimo kancelaru Helmutu Kolu, koji nas je pozvao u redove Narodne Partije i želeo je da svi shvate: da ponekad članovi jedne porodice ne misle isto, ali su uvek ujedinjeni.