2024. április 23., kedd

A lövészárokharc poklában

Pataki Tibor előadása a magyar bakákról

Idén emlékezünk meg arról, hogy száz éve fejeződött be az első világháború. A szörnyű pusztításokkal járó időszakban több millió embert besoroztak, akik közül sokan súlyosan megsérültek, illetve elhunytak. Nem szabad megfeledkeznünk azokról a hősökről sem, akik a ma élők felmenői voltak.

Pataki Tibor a Magyar bakák a lövészárokharc poklában című előadása közben (Szabó Nóra felvétele)

Pataki Tibor a Magyar bakák a lövészárokharc poklában című előadása közben (Szabó Nóra felvétele)

A Történelem egy órában című előadás-sorozat szervezői igyekeznek mindig olyan témát bemutatni a diákoknak és az érdeklődőknek, amely révén közelebb hozhatják számukra a múltat, közelebbről is megismertethetik velük történelmünk meghatározó momentumait, hiszen azt vallják, csak akkor tudjuk igazán érteni a jelenünket, ha tisztában vagyunk a múltunkkal is.

– A Magyar bakák a lövészárokharc poklában című előadásban azokat a sorsokat, azt a mértéktelen kitartást ismerhetjük meg, ami az akkori bakákra jellemző volt – mondta el a rendezvény kezdetén mondott köszöntőjében Perpauer Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja, aki az önkormányzat és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ nevében tartalmas időtöltést kívánt a hallgatóságnak, akik a Zentai Magyar Kamaraszínház kamaratermében követhették figyelemmel az előadást.

– Engem mélyen megérintett a katonák és főleg a magyar bakák szenvedése és dicsőséges helytállása, hiszen a tulajdon nagyapám is részt vett az első világháborúban. Úgy éreztem, történészként kötelességem tartani egy olyan előadást, amelyben részletesebb képet adhatok arról, milyen embertelenségek mentek végbe a háborúban. Mintegy 65 millió embert soroztak be, akik közül 20 millióan súlyosan megsérültek, az elhunytak száma pedig több mint 10 millió. Közülük sokakat elevenen égettek el, voltak, akik golyózáporban hunytak el, vagy éppen a patkányok falták fel őket. Szeretném, ha ebben a kényelmes 21. században is képet kapnának az emberek arról, hogy az akkori harcmezőkön milyen nehéz sorsuk volt a katonáknak – mondta el Pataki Tibor történelemtanár, a községi képviselő-testület alelnöke, aki előadását térképekkel, korabeli fotókkal színesítette, valamint katonanaplókból is olvasott fel részleteket, ami még emberközelibbé tette az előadását.

A rendezvényen közreműködött a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa is, amelynek tagjai korhű dalokat énekeltek, ezáltal kísérelve meg megteremteni a ma élő ember és a régmúlt időszak közti kapcsolatot.