2024. április 25., csütörtök

A szerbség álma teljesült száz éve

Tárlattal emlékezik a Városi Múzeum a szerb katonaság újvidéki bevonulására – Az első világháború vége ünnep és munkaszüneti nap az országban
Egy száz évvel ezelőtti történelmi pillanatot elevenít fel a tárlat (Fotó: Dávid Csilla)

Egy száz évvel ezelőtti történelmi pillanatot elevenít fel a tárlat (Fotó: Dávid Csilla)

Az egyik legfontosabb dátum Újvidék történetében 1918. november 9-e, amikor a szerb hadsereg az első világháború végén bevonult a városba, hangzott el az újvidéki Városi Múzeumban az esemény századik évfordulója kapcsán létrehozott tárlat mai megnyitóján. Az itt élő szerbség évszázados álma teljesült ekkor, amit később, november 25-én Vajdaság Szerbiához, illetve Jugoszláviához való csatolása követett, mondták el a megnyitón. A dr. Ózer Ágnes muzeológus által összeállított kiállítás korabeli fotókat, archív dokumentumokat tartalmaz. Olja Maglovski, a Városi Múzeum segédigazgatója kiemelte, Újvidéket éppen a szabadsága miatt szeretjük mindannyian, s ezt a szabadságot az elődöknek köszönhetjük, akik képesek voltak arra, hogy fordulatot eszközöljenek ki. Dr. Slobodan Bjelica, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának történelem szakos tanára arra mutatott rá, hogy nemcsak a város felszabadulásának, hanem erőteljes fejlődése kezdetének a dátuma is a szóban forgó nap. Közölte, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia idején is sokat fejlődött a Szerb Athénként is emlegetett település, ám mégis a monarchia perifériáján volt, 1918 után pedig hirtelen központnak számított Újvidék. Dr. Ózer Ágnes aláhúzta, nemcsak az újvidéki szerbek, hanem a Magyarország területén élő szerbek is kitörő örömmel fogadták a száz évvel ezelőtti bevonulást, ezt a múltból elcsent pillanatot kívánja a tárlat átadni a mai kor emberének. Becsülettel kell emlékeznünk erre az időre, fogalmazott Miloš Vučević újvidéki polgármester, s azon kell dolgoznunk, hogy az elődeink szellemének, elhatározásának megfelelően tovább fejlesszük a várost. Kiemelte, nem olyan történelmi pillanat volt ez, mely eltörölte volna a város múltját, sokszínűségét. Éppen ellenkezőleg, Újvidék ennek a sokszínűségnek köszönheti valódi mivoltát, ennek köszönheti azt is, hogy 2021-ben Európa kulturális fővárosa, jövőre ifjúsági fővárosa lehet.

Mint ismeretes, Szerbiában munkaszüneti napot tartanak november 12-én, hétfőn, mivel az I. világháború végi fegyverszünet napja állami ünnepnapként vasárnapra esik. Szerbiában 2012 óta ünnepelik állami ünnepként és munkaszüneti napként az első világháború lezárásának napját.

Az I. világháborúnak véget vető compiègne-i fegyverszüneti egyezményt 1918. november 11-én írták alá a franciaországi Compiègne közelében az antanthatalmak, valamint a Német Birodalom képviselői. Az egyezmény aláírásával voltaképpen beszüntették a harci cselekményeket a nyugati fronton.