2024. április 18., csütörtök

Thaçi: A szerb küldöttség agresszív, arrogáns és ultimátumokkal lehetetleníti el a párbeszédet

Aleksandar Vučić szerb és Hashim Thaçi koszovói államfő legutóbbi csütörtöki brüsszeli találkozóján a nyugati elvárásokkal szemben továbbra sem történt előrelépés a felek között fennálló ellentétek miatt.

Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök kijelentette, Pristina mindaddig nem folytatja Szerbiával a brüsszeli párbeszédet, amíg az Európai Unió Tanácsa decemberi ülésén nem tűzi napirendre a koszovóval szembeni vízumkényszer eltörlését.

A kormányfő és helyettese, Enver Hoxhaj szerint nem tisztességes nyomást gyakorolni Pristinára a Belgráddal folytatott párbeszéd során, amíg a koszovói állampolgárok nem mozoghatnak szabadon a schengeni határokon keresztül.

Hashim Thaçi szerint a koszovói delegáció megindokolta, hogy mit miért tett. Mint mondta: nem könnyű a szerb küldöttséggel tárgyalni, mert agresszívek és arrogánsak, és ultimátumokkal lehetetlenítik el a párbeszédet.

Aleksandar Vučić a sikertelen találkozót követően azt mondta, a szerbek addig nem vesznek részt a további tárgyalásokon, amíg Koszovó vissza nem vonja a "jogellenes" lépéseit.

Mint ismeretes, Pristina néhány napja tíz százalékkal megnövelte a Szerbiából érkező termékek vámját, a közelmúltban pedig a koszovói kormányfő bejelentette, hogy még november folyamán megalakul a koszovói hadsereg, és egyik alakulatát az északi, szerbek lakta részre vezénylik majd. Aleksandar Vučić rámutatott, hogy a védővám bevezetésével Koszovó felrúgta a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodást (CEFTA), míg a hadsereg felállítása az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatát sérti, amelynek alapján Koszovó területén csak nemzetközi haderő tartózkodhat.

Federica Mogherini, kül- és biztonságpolitikai főképviselő legkésőbb 2019. elején szeretné lezárni a Belgrád–Pristina párbeszédet, méghozzá egy jogilag kötelező erejű megállapodás formájában, hiszen a következő év májusában tartják meg az európai parlamenti választásokat. (MTI, RTS)