2024. március 28., csütörtök

Iz kante za smeće do ponovnog prerađivanja

Nekoliko pitanja vezano za izgradnju Regionalne deponije

Regionalnu deponiju u Subotici je osnovalo sedam samouprava. Prema procenama, opštine Subotica, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Bačka Topola i Mali Iđoš imaju oko 260 000 stanovnika, i po glavi stanovnika proizvedu po 1000 kg otpada. Ova velika količina otpada će, prema planovima, ubuduće da se prikuplja u regionalnu deponiju, gde će se i selektovati. Početak rada preduzeća Regionalne deponije je nesiguran, i jedino je moguć kada se prikupe sva dokumenta i dozvole. Odgovore na nekoliko pitanja smo potražili od direktorke preduzeća Regionane deponije, Čile Goli.

Kako se napreduje sa izgradnjom deponije?

-Deponija između Bekova i Oroma je skoro gotova. Radovi izgradnje su gotovi, kasete za otpad na površini od dva puta tri hektara, prečistač otpadne vode, odeljenje za kompost i za selekciju. Mašine za rad su postavljene. Još se čeka samo nabavka sitnica. Struje ima, ali jačina koja se može postići je nedovoljna za pokretanje linije mašina za selekciju. Propisi predviđaju kakva dokumenta, planovi treba da se pripreme, da bi elektrodistribucija mogla da isporučuje struju. Momentalno radimo na tome. Kad se svi uslovi obezbede, onda ćemo organizovati angažovanje radne snage. Nadamo se da će država da odobri prijem radnika, i nadamo se da ćemo se sa društvenim preduzećima dogovoriti da nam obezbede otpad za ovaj veliki sistem.

Spomenuli ste razne mašine. Za prevoz otpada sigurno će biti potrebno više vozila. Da li ste već i to nabavili?

-Tendere su raspisali predstavnici Evropske Unije. U opremu koja je neophodna za funkcionisanje sistema spada i nabavka vozila. Pored toga, ima još jedan tender koji se ne odnosi direktno na Regionlnu deponiju, već na preduzeća koja treba da sarađuju sa njom. U celokupnom procesu, naš zadatak je da preuzmemo otpad, koji prethodno treba prikupiti od domaćinstava. U ovu svrhu služe postojeća društvena preduzeća u opštinama. Međutim, potrebno je povećati njihov kapacitet, jer država očekuje da se selekcija već obavi u domaćinstvima. Pored zelenih kontejnera, sada moramo nabaviti i plave, za šta je potrebno i to da vozila prave više krugova na istoj teritoriji. U ovom projektu smo dobili veliku pomoć od ministarstva za zaštitu životne sredine tako što su obezbedili potrebna sredstva. Jedan deo kanti i kontejnera smo nabavili, a tender za nabavku vozila za prevoz smeća se raspisuje.

Pored Regionalne deponije se izgrađuju i stanice za pretovar. Dokle se stiglo sa tim?

-Takav je stav da ako je deponija udaljena od mesta više od 50 kilometara, onda je opravdana izgradnja stanice za pretovar. Tako su se izgradile takve stanice na teritoriji Kanjiže, Sente i Bačke Topole, koje opslužuju Novi Kneževac, Čoku, Mali Iđoš. Za izgradnju tih stanica takođe je EU obezbedila sredstva. Ove stanice su opremljene kamionima, kontejnerima, ali još nisu u funkciji.

Spomenuli ste prijem radnika. Koliko i kakvog tipa radnih mesta će se otvarati u firmi?

- I u određivanju broja i sastava radne snage smo pratili pravac koji je odredila delegacija EU. Krajnja lista predviđa 66 radnih mesta ako će se raditi u jednoj smeni. Ako će se raditi u dve smene, potrebno je primiti još 30 radnika. U većem broju će se primati nekvalifikovana radna snaga, koja će obavljati posao kod selekcije. U jednoj smeni će raditi 16 osoba. Pored toga će se primati i vozači za kamione i radne mašine, dok će se administracija smanjiti.

Kome će biti potrebna sekundarna sirovina koja će se dobiti prilikom prerade?

-Država, lokalne samouprave mogu izdati dozvole operaterima, koji će otkupiti sirovinu. Ako gledamo samo Suboticu, samouprava je izdala više od trideset dozvola, kojima mogu otkupljivati građevinski otpad, metal, plastiku. Od građana se ne može očekivati da se preorijentišu iz dana u dan na novi sistem sa dve kante, pa ni kvalitet sekundarne sirovine neće biti tako kvalitetan, ali vremenom će svi naučiti.