2024. április 19., péntek

Új berendezés a magyarkanizsai egészségházban

Az intézményben ezentúl hatékonyabb, gyorsabb és pontosabb vérelemzést biztosítanak

Egy belgrádi cég, a Yunycom jóvoltából jutott új berendezéshez a magyarkanizsai egészségház laboratóriuma.

Gyólay Karolina igazgatónő az új berendezéssel (Puskás Károly felvétele)

Gyólay Karolina igazgatónő az új berendezéssel (Puskás Károly felvétele)

A kémiai analizátor 2,5 millió dinárba került, és jelentősen hozzájárul a munkavégzés színvonalának növeléséhez. Az egészségház igazgatónője, Gyólay Karolina elmondta, júliusban írták ki azt a nyilvános felhívást, amely arra irányult, hogy támogatást nyerhessenek a gép megvásárlására.

– Nagyon örülünk, hogy egy, a gépet forgalmazó vállalat felajánlotta számunkra az analizátort. A meglévőt szerettük volna lecserélni, az ugyanis már tizenkét éve szolgálta az egészségházat, így végső ideje volt annak, hogy új berendezés vegye át a helyét. Évente 87 ezer elemzést végeztünk el a régi géppel, amelyet már végső ideje volt újra váltani. Ez a gép olyan elemzéseket ad, amelyek elengedhetetlenek mind a választott, mind a szakorvosok pontos diagnózisfelállításához. Vérből és vizeletből tud a gép olyan paramétereket adni a belső enzimekről, amelyek a belső szervek működését, illetve a vérzsírosodást, valamint a vércukorszintet is mutatják. A pontos diagnosztizáláshoz elengedhetetlenül fontos egy ilyen gép, amely, reméljük, nemcsak az egészségház, hanem a lakosok javát is szolgálni fogja – emelte ki az igazgatónő.

Az új felszerelés abban különbözik a régitől, hogy a szakemberek a korábbinál jóval több és sokkal pontosabb információhoz juthatnak általa, a berendezés ugyanis össze van kötve egy számítógéppel, amely fontos adatokkal tud szolgálni, még pontosabbá és hatékonyabbá téve ezáltal az egészségház dolgozóinak munkáját, a pácienseket pedig ennek köszönhetően arról is biztosítja, hogy a legjobb és legmegbízhatóbb kezekben vannak.

Az intézménynek szüksége lenne egy új centrifugára is, amely arra szolgál, hogy a kivett vérből kinyerjék az analízisre kerülő szérumokat. Az igazgatónő elmondása szerint szerencsére ennek beszerzésére is reális esélyük van a közeljövőben, szintén donáció által.

– A magyarkanizsai egészségházban elérhetőek a biokémiai vizsgálatok, a laboratóriumunk nagyon magas színvonalon dolgozik, szakembereink soha nem adnak ki a kezükből egyetlen eredményt sem anélkül, hogy saját kezükkel ne ellenőriznék – magyarázta Gyólay Karolina.

A laboratóriumban egy biokémikus és hat technikus dolgozik, akik sorszám szerint szólítják be a betegeket, éppen ezért nincs szükség hosszas sorban állásra, sem bejelentkezésre. A szakemberek most is, mint minden alkalommal, igyekeztek felhívni a lakosság figyelmét a rendszeres megelőző vizsgálatok igénybevételének fontosságára, amelyek elvégzésére az egészségházban minden feltétel adott.