2024. április 25., csütörtök
TERJÁNI TRÁGYAÜLEPÍTŐ

Nem mérgező, de nagyon büdös

Hétfő óta ontja az orrfacsaró bűzt a füstölgő volt terjáni trágyaülepítő. A Csókától néhány kilométerre délkeletre található Macahalmán lévő, ma is működő disznófarmról már nem folyik ugyan a csókai rétbe a hígtrágya, de a korábban évek hosszú során át felgyülemlett trágya tüzet fogott a hétfői tűzvészben, amely elemésztett mintegy száz hektár nádast.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

A tűzoltók erőfeszítésének köszönhetően a gazdag madárvilágot rejtő nádas egy része megmenekült, az évek során tőzegesedett disznótrágya azonban begyulladt.

Ugyanez volt a helyzet hat évvel ezelőtt is, akkor már négy hónapja égett a disznógané, mire a csókai önkormányzat a lakosság ismétlődő panaszai nyomán a környezetvédelmi felügyelőség bevonásával elvégeztette a levegő minőségvizsgálatát, és a tűzoltók több-kevesebb sikerrel megpróbálták eloltani a tehergépkocsival gyakorlatilag megközelíthetetlen parázsló trágyatömeget. Az izzó, méternyi vastag összetömörödött szerves trágya csak valamikor a tél elején aludt ki, amikor nagyobb mennyiségű csapadék, majd hó hullott a területre.

Dušanka Kliska, Csóka község környezetvédelmi referense elmondta, hogy észlelték a problémát, és tűzoltóság segítségét kérik, hogy megpróbálják eloltani a parázsló és bűzös füstöt árasztó disznótrágya-ülepítőt. A kellemetlen, erős, orrfacsaró bűz Zenta nagy részén is érezhető, különösen az esti órákban, amikor csillapodik a szél. Ilyenkor nem ajánlatos ablakot nyitni.