2024. április 19., péntek

Halálos kanyarok helyett kerülőút

Brnabić ötkilométeres útszakaszt nyitott meg Dél-Bánátban

Befejeződtek végre a Kevevára (Kovin) és Homokbálványos (Bavanište) közötti kerülőút munkálatai. Ennek az útszakasznak a megnyitójára a homokbálványosiak már évtizedek óta várnak, hiszen így végre csökken majd a dél-bánáti falun áthaladó teherforgalom, és várhatóan a balesetek száma is. A kerülőutat ma szimbolikusan Ana Brnabić kormányfő adta át a forgalomnak.

Ana Brnabić és Sanja Petrović, kevevárai községi elnök a kerülőút avatóünnepségén (Fotó: Beta)

Ana Brnabić és Sanja Petrović, kevevárai községi elnök a kerülőút avatóünnepségén (Fotó: Beta)

Homokbálványoson keresztül öt átláthatatlan könyékkanyarral „tarkított” út halad át, amelyek még csak akkor válnak igazán veszélyessé, amikor a falun nyerges vontatók haladnak át. A helyiek beszámolói szerint naponta 7 ezernyi járműről van szó, amelyek mintegy 20 százaléka kamion. A közlekedési balesetek sem ritkák, és gyakran halálos áldozata is van a sűrű forgalomnak. A kerülőutat már évtizedekkel ezelőtt elkezdték építeni, ám a megnyitójára csak most került sor.

Ana Brnabić az ünnepélyes megnyitón rámutatott, hogy az 5,1 kilométer hosszú kerülőút, amelynek a megépítése 400 millió dinárba került, elsősorban a helyi lakosság biztonsága érdekében fontos. Hozzátette ugyanakkor, hogy az elmúlt négy évben összesen 160 kilométer autóutat nyitottak meg, illetve számos helyi út épült meg az ország területén, és további 30 kilométer hosszúságú útszakasz befejezése várható az év végéig. Mint hozzátette, a közúti infrastruktúra azért is fontos, mert újabb beruházókat „hoznak magukkal”, így új munkahelyek nyílhatnak, és magasabb fizetésekre is számítani lehet.