2024. április 25., csütörtök
2. Synergy#WTF, Újvidék

Az égbe röpültek

Jelenet az Utolsó repülés előadásból

Jelenet az Utolsó repülés előadásból

Szerda este a Synergy kisebbségi színházak fesztiválján az Újvidéki Színház nagytermében a Tel Aviv-i Saul Tiktiner Bábszínház (TMG) izraeli orosz művészei Zinovija Szagalova orosz–német dramaturg Utolsó repülés c. drámájával mutatkoztak be a közönségnek.

Marc Chagall orosz–zsidó származású francia festőművész, a modern festészet egyik kiemelkedő alakja elevenedett meg előttünk úgy, ahogy Saul Tiktiner színművész, rendező, színházalapító eljátszotta szünet nélkül az 1 óra 40 perces darabban. A XX. századi festőművész, és nem utolsósorban Saul Tiktiner színművész vallomása a nehéz sorsáról, művészetről, szeretetről, életről és haláláról. A művészt és művészetét sem az édesanyja, sem a kortársai nem értették meg. Maga a festőművész jelentette ki egy alkalommal: „Életem során, szembesülve a világ nehézségeivel mégis sikerült megvigyáznom magamban azt az átszellemült szeretetet, amit felmenőim adtak át nekem. Hinni az Emberben és a Szeretetben. Az életnek és a művészetnek egyetlen szín tud értelmet adni – a Szeretet színe.”

Megérinti a nézők szívét az a jelenet, amelyben az ég felé repülő teheneket és kakasokat festő Chagall festőművész halála előtti pillanatában bűnvallomást tesz szerelme, Bella előtt (akit elhagyott, és Párizsba ment) és édesanyja előtt (akinek a temetésére nem ment el). Csak a megbánás jogosítja fel őt arra, hogy meggyújtsa a Bellától kapott hetedik gyertyát. A darab végén újra látjuk a mindnyájunk számára ismert festményét, amelyen a szerelmesek – a művész és menyasszonya – az égbe röpülnek.

A festőművész életét, világát bemutató költői, bölcs előadás ragyogó címszereplője, egyben rendezője, aki 1991-ben alapította meg a TMG nevű bábszínházat, annak 27 évi gyümölcsöző munkájáért két alkalommal, 1992-ben és 2002-ben vehette át az izraeli Gazdasági Vállalkozásügyi Kamara kitüntetését. Az évek során a színház színvonalas profi művészi társulattá nőtte ki magát. Minden színész oroszul és héberül beszél, aminek köszönhetően mind a két nyelven bemutatnak előadást. Pillanatnyilag 26 produkció van a repertoárjukon, többek között az izraeli közönségnek mesélnek a kis hercegről, a diótörőről, a Hófehérkéről és a hét törpéről, de színre vitték a DOGS misztikus rockoperát is. Az izraeli orosz TMG színház állami támogatás nélkül, a saját eszközeire támaszkodva eredményesen működik. A színházközönségük több nemzedékét nevelték ki, és kiérdemelték mind a legkisebbek, mind a felnőttek szeretetét.

Az újvidéki bemutatkozásuk után és annak emlékére Saul Tiktiner színművész, rendező, színházalapító Venczel Valentinnek, a Synergy fesztivált szervező Újvidéki Színház vezetőjének egy Marc Chagall-monográfiát ajándékozott, valamint egy zsidó jelképet, amelyet a család otthon őriz, hogy a családtagok között béke és megértés legyen.

Nyitókép: Jelenet az Utolsó repülés előadásból