2024. április 25., csütörtök

Dedikált Kosztolányi-kötet is kalapács alá kerül

Különleges ritkaságok a 20. Szegedi Könyvárverésen

A jubileumi, 20. Szegedi Könyvárverést, a korábbi aukciókhoz hasonlóan, idén is november első felében, pontosabban november 10-én, szombaton 10 órától rendezik meg a Szent-Györgyi Albert Agórában a Dekameron Antikvárium és a Könyvmoly Antikvárium szervezésében. A tételek között vannak köztük olyan ritkaságok is, amelyeket még sosem bocsátottak árverésre.

Az aukción 542 könyv, folyóirat, aprónyomtatvány, grafika, ex libris, fotó, kézirat, képeslap, oklevél, plakát és árjegyzék kerül kalapács alá.

A tematikusan csoportosított tételek között szerepelnek állattani, földrajzi, gasztronómiai, ezoterikus, helytörténeti, jogi, orvosi, sport, néprajzi, mezőgazdasági, politikai, természettudományi kiadványok éppúgy, mint Trianonnal és a revízió kérdésével vagy a judaikával foglalkozó művek.

Az árverésre kerülő szépirodalmi kötetek között megtalálják majd Ady Endre Az Illés szekerén verseskötetének első kiadását és Dugonics András Az arany perczek című regényének 1790-es, első kiadásának gondosan restaurált példányát is. Az Erdélyi Szépmíves Céh kiadványai között szerepelnek első kiadásos Dsida Jenő, Kós Károly, Tamási Áron vagy Wass Albert művek. A gyűjtők licitálhatnak majd a modern magyar irodalom egyik meghatározó műve, az 1908-as Holnap antológia egyik számozott példányára is, melyben mások mellett Ady Endre, Babits Mihály, Balázs Béla, Juhász Gyula írásai találhatóak.

Új gazdára találhat Illyés Gyula Az első légy című versének kézirata vagy Vasko Popa román származású szerb költő Az elítélt kés című abszurd költeményének, Weöres Sándor által ceruzával papírra vetett műfordítása.

Kordokumentumnak számít egy gyűjtemény, amely az 1911. május 6-án Szegeden feladott valamennyi táviratot, szám szerint 111 üzenetet tartalmaz bőrkötésben. A válogatások között feltűnnek szamizdat kiadványok is, köztük George Orwell Hódolat Katalóniának című műve, Arthur Koestler Sötétség délben című regénye és Petri György több kötete is.

A legnagyobb érdeklődés valószínűleg egy 1880-ban megjelent térképgyűjtemény iránt lesz majd. Hátsek Ignác A magyar szent korona országainak megyei térképei című munkája méretes darab, 81 látványos, színes térképpel, amelyeken az egyes vármegyék jellemző ipari és mezőgazdasági termékei is szerepelnek. A legrégebbi kiadvány Roberto Francesco Romolo Bellarmino 1605-ben megjelent latin nyelvű könyve, amelynek írójáról azt kell tudni, hogy a Giordano Bruno elleni per főinkvizítora volt.

A legmagasabb kikiáltási árról, 40 ezer forintról Mikszáth Kálmán egy kéziratos levele indul. Az író országgyűlési képviselőként jegyzi a levelet, amelyet egy saját pártjába tartozó miniszterhez írt, sértődött hangnemben mentegetőzve, hogy felelősségre vonták egy Országos Hírlapban megjelent közlemény miatt. Az árverési tételek között szerepel Kosztolányi Dezső Esti Kornéljának első kiadású darabja is, amelyet a nyugatos irodalmár öccsének és sógornőjének dedikált, személyes hangvételben.

Kalapács alá kerül a magyar avantgárd legfontosabb folyóiratának, a Kassák Lajos nevével fémjelzett Ma című lapnak két száma is. A szervezők elmondták, az árverések egyik nagy sztárjai manapság a húszas évek magyar avantgárd kiadványai – így eziránt is komoly érdeklődésre számítanak.

Az árverésekre kerülő fényképek közül egy sorozat az 1970-es évek magyar futballcsillagait ábrázolja, a fekete-fehér vagy színes felvételeken megjelenik mások mellett Bicskey, Géczi, Fazekas, Kozma, Dunai II., Esterházy és Törőcsik is.

A képzőművészeti kiadványok között felbukkan Buday György Magyar népmese című színezett fametszete vagy Kass János Ötven év képben és írásban című albumának dedikált példánya. Sokan úgy vélik, hogy a feminizmus a 20. század második felének ideológiája, így igazi kuriózumnak számít A Nő című lap teljes, 12 számból álló II. évfolyama, amely egy 1915-ben megjelent feminista folyóirat. Ha már ideológia: az úgynevezett Tiltott Könyvek szekcióban rendkívül ritka nyilasújságok és antiszemita kiadványok is szerepelnek, amelyek kiváló kordokumentumok.

Sokan külföldről is licitálnak a kiadványokra. Szinte minden környező országból vannak érdeklődők, akik személyesen, interneten vagy megbízottjuk által vesznek részt az árverésen, de rendszeresen érkeznek ajánlatok Kanadából, sőt Indonéziából is

Az aukció szombaton 10 órakor kezdődik, a kiállítás pedig - ahol a 20. Könyvárverés teljes anyagát meg lehet tekinteni - a Somogyi-könyvtár alagsorában lesz látható. A tárlatot az árverést megelőző héten november 9-ig tekinthetik meg; szerda 10–18 óráig, csütörtök 13–18 óráig, péntek 10–17 óráig, valamint szombaton az árverés helyszínén 9 és 10 óra között.