2024. március 28., csütörtök

A spanyol kormányfő megölésére készülő férfit tartóztattak le Katalóniában

Pedro Sánchez spanyol kormányfő megölésére készülő férfit tartóztattak le Katalóniában - közölte a helyi rendőrség csütörtökön.

A 63 éves biztonsági őrt a Barcelonához közeli Tarrasa településen fogták el még szeptember közepén, miután a házkutatás során 16 darab lőfegyvert találtak otthonában, kettőt pedig autójában.
A bíróság ezt követően döntést hozott előzetes letartóztatásáról.
A Público című internetes lap információi szerint a férfi képzett lövész, a helyi sportlövő klub legjobbja, aki azért készült merényletre, mert a spanyol kormány exhumálni akarja Spanyolország egykori diktátorának, Francisco Franco tábornoknak földi maradványait.

A merénylet terveiről a hatóságokat egyik ismerőse értesítette, miután a férfi egy mobiltelefonos üzenőcsoportban kért segítséget a miniszterelnök napi programjainak, tartózkodási helyeinek megismeréséhez.
A kormányfő elleni merénylet előkészítésével gyanúsított férfi nem büntetett előéletű, semmilyen szervezethez nem kapcsolódik, de a róla közölt információk szerint szélsőjobboldali környezetbe jár, és nagy csodálója a volt diktátornak.
A spanyol miniszterelnöki hivatal a történtekkel kapcsolatban azt közölte: Pedro Sánchez biztonsága nem volt veszélyben, és az ilyen típusú fenyegetések állandóak.
A júniusban hatalomra került szocialista spanyol kormány egyik első bejelentése volt Franco-tábornok exhumálása a Madrid melletti Elesettek Völgyében található bazilikából, arra hivatkozva, hogy "egy demokratikus rendszerben egy diktátornak nem lehet mauzóleuma".
A spanyol parlament jóváhagyta a kormány döntését, azonban arról még vita zajlik, hogy hol temessék újra. A család ugyanis ragaszkodik a Madrid belvárosában található Almudena-katedrálishoz, a kabinet szerint viszont félő, hogy abból a fasiszták zarándokhelye lenne, így más megoldást keres.
Spanyolországban 36 éven át, a spanyol polgárháború 1939-es befejezésétől egészen a tábornok 1975-ben bekövetkezett haláláig tartott Francisco Franco diktatúrája.
Uralma, a monarchista-nacionalista jobboldali és a köztársaságpárti baloldali erők között zajló polgárháborút követően kemény megtorlásokkal kezdődött, legalább 30 ezer embert kivégeztek, és több ezret bebörtönöztek.
A Madridtól mintegy 50 kilométerre található, gigantikus kőkeresztjéről már messziről észrevehető Elesettek Völgye a diktátor polgárháborús győzelmének jelképeként épült több ezer fogoly rabszolgamunkájával.
Mivel a bazilika hatalmas kriptája túl nagynak bizonyult, Franco oda szállíttatta a köztársaságiak oldalán elesettek holttesteit is, a hozzátartozók beleegyezése vagy tudomása nélkül.
Hivatalos becslések szerint 30 ezer embert temettek el ott, egyes történészek azonban ezt a számot 60 ezerre teszik.