2024. április 18., csütörtök

Nem folytatódhat a párbeszéd, amíg Pristina nem vonja vissza az intézkedéseit

Aleksandar Vučić államfő és Hashim Thaçi koszovói elnök ma este Brüsszelben egyeztetett Federica Mogherinivel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. A háromoldalú találkozó előtt a két elnök külön-külön is tárgyalt Mogherinivel.

A találkozó után Aleksandar Vučić azt nyilatkozta a Szerbiai RTV műsorában, hogy mindaddig nem folytatódhat a brüsszeli párbeszéd, amíg Pristina nem vonja vissza jogellenes intézkedéseit.

Ramush Haradinaj mondataira, miszerint Koszovó északi részére vezényli a katonaságot, Vučić úgy reagált, hogy ez nem történhet meg.

Az egyeztetés előtt egyébként Aleksandar Vučić Hashim Thaçi azon nyilatkozatát is véleményezte, hogy „inkább tárgyalna az ördöggel, mintsem vele”, leszögezvén, hogy az a feladata, hogy felelősségteljesen lépjen fel és síkra szálljon a béke, valamint a stabilitás megőrzéséért.

– Nekem sem kellemes Thaçival tárgyalni, ám engem nem személyes benyomásom, vagy véleményem vezérel. Továbbra is kitartok amellett, hogy ha választani kell, akkor egy év háborúnál jobb a száz év tárgyalás. Sajnos hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy mekkora árat fizethetünk az időnkénti erőfitogtatásért – fogalmazott Vučić.

Mint arra Brüsszelben diplomáciai körökben már rámutattak, Federica Mogherini, kül- és biztonságpolitikai főképviselő legkésőbb 2019. elején szeretné lezárni a Belgrád–Pristina párbeszédet, méghozzá egy jogilag kötelező erejű megállapodás formájában, hiszen a következő év májusában tartják meg az európai parlamenti választásokat.