2024. április 19., péntek

Vučić–Thaçi sokadszorra

Brüsszel legkésőbb 2019 elejéig szeretné befejezni a Belgrád–Pristina párbeszédet

Az esti órákban Brüsszelben megtartandó Vučić–Thaçi–Mogherini találkozót megelőzően Aleksandar Vučić, köztársasági elnök Hashim Thaçi, koszovói elnök azon nyilatkozatára reagált, hogy „inkább tárgyalna az ördöggel, mintsem vele”, leszögezvén, hogy az a feladata, hogy felelősségteljesen lépjen fel és síkra szálljon a béke, valamint a stabilitás megőrzéséért.

– Nekem sem kellemes Thaçival tárgyalni, ám engem nem személyes benyomásom, vagy véleményem vezérel. Továbbra is kitartok amellett, hogy ha választani kell, akkor egy év háborúnál jobb a száz év tárgyalás. Sajnos hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy mekkora árat fizethetünk az időnkénti erőfitogtatásért – fogalmazott Vučić.

Hashim Thaçi, Federica Mogherini és Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

Hashim Thaçi, Federica Mogherini és Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

Az elemzők nem sok jóra számítanak a ma esti találkozó kapcsán. Arra is emlékeztettek, hogy amikor legutóbb, két hónappal ezelőtt Brüsszelbe utaztak, Vučić és Thaçi végül nem is ültek tárgyalóasztalhoz, mivel a koszovói államfő előre elvetette annak a lehetőségét, hogy engedélyezze Vučić számára a Gazivode vízerőmű meglátogatását. Most Pristina azon döntése gördíthet akadályokat a zavartalan párbeszéd útjába, hogy 10 százalékos vámot rendelt el a szerbiai behozatali áru számára, írja a Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállításában.

Mindennek ellenére Brüsszel arra számít, hogy a felek a párbeszéd folytatása mellett kötelezik el magukat, valamint felvázolják annak jövőbeni menetét, illetve ütemét. Mint arra Brüsszelben diplomáciai körökben már rámutattak, Federica Mogherini, kül- és biztonságpolitikai főképviselő legkésőbb 2019. elején szeretné lezárni a Belgrád–Pristina párbeszédet, méghozzá egy jogilag kötelező erejű megállapodás formájában, hiszen a következő év májusában tartják meg az európai parlamenti választásokat.