2024. április 25., csütörtök

Brüsszel szerint jók a szerbiai gazdasági kilátások

A szerbiai gazdaság távlatai kedvezőek, a növekedés ütemének némi visszaesése ellenére további dinamikus gazdasági fejlődés várható, de a mélyreható szerkezeti reformok jelentős lassulása vagy megtorpanása megingatná a beruházók bizalmát – állapítja meg őszi gazdasági jelentésében az Európai Bizottság (EB).

2018 első felében Szerbiában a gazdasági növekedés csaknem 5 százalékra gyorsult. Szinte minden szektorban növekedést jegyeztek, az építőiparban több mint 20 százalékosat, és a mezőgazdaságban is két számjegyűt. Az EB becslése szerint az ország az év végén 4,1 százalékos gazdasági növekedést könyvelhet el, a következő két évben pedig várhatóan 3,8 százalékosat. Ez jó irányba terelheti a foglalkoztatást, és lehetőséget ad arra, hogy a munkanélküliség az utóbbi évtizedek legalacsonyabb szintjére ereszkedjen, de a kereskedelem visszaesésével párosulva 3 százalék közelébe emelheti az inflációt. A munkanélküliség most 13,1 %-os, jövőre 12%-ra csökkenhet, 2020-ban pedig 10,9%-ra.

Az év első felében meglepően sok volt a beruházás, a következő időszakban valószínűleg kevesebb lesz, de továbbra is szolid ütemmel lehet számolni. Várható, hogy a foglalkoztatás, valamint a bérek növekedése serkentőleg hat a hazai fogyasztásra. A harmadik negyedév mutatói vegyesek: miközben a hazai kereslet növekszik, az ipari termelés augusztusban 4,3 százalékkal volt kisebb, mint tavaly ebben a hónapban.

Az Európai Unió végrehajtó szerve megállapította, hogy, noha lassult a behozatal és a kivitel növekedése, az ország külkereskedelme továbbra is erőteljes. A jelentés szerint a mostani kiegyensúlyozott pénzpolitikával Szerbia közadóssága 2020 végére a társadalmi össztermék 50%-ának közelébe csökkenhet.

A jövő tavasztól már csak 27 tagot számláló Európai Unió gazdasági növekedésének üteme a nagyfokú bizonytalanság közepette is tartós, de kevésbé dinamikus marad. A tavaszi előrejelzéstől eltérően az idén 0,1 százalékponttal kevesebb, 2,2 százalékos, jövőre 2,0, 2020-ban pedig 1,9 százalékos gazdasági növekedést vár az Európai Bizottság.