2024. április 25., csütörtök

Külhoni területeken is megkezdi működését a Falugazdász hálózat

A külhoni magyar területeken is megkezdi működését a Falugazdász hálózat – jelentette be Jakab István, az Országgyűlése alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke a felvidéki Révkomáromban csütörtökön, a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának (KEF) ülésén.

A MAGOSZ szervezésében és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével létrehozott KEF feladata a Kárpát-medencében dolgozó magyar gazdák munkájának segítése, európai uniós versenyre való felkészítése, érdekegyeztetésük koordinálása, valamint az is, hogy erősítsék a visegrádi országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) gazdasági együttműködését, illetve a szervezet ülésein lehetőséget biztosítsanak a szakmai tapasztalatcserére.

Jakab István az MTI-nek elmondta: az anyaországi és a külhoni magyar területek szakmai szervezeteit tömörítő fórumnak, amely évente legalább kétszer ülésezik, az a célja, hogy a meglévő szakmai tudás, illetve kapcsolatrendszer kihasználásával javítsa a határon túli magyar gazdák versenyképességét, és ellássa képviseletüket Brüsszelben is.

A MAGOSZ elnöke a fórum kiemelt témái közé sorolta a Magyarok Kenyere programot, az új európai uniós költségvetésre való felkészülést és az anyaországban 650 taggal működő Falugazdász hálózat létrehozását külhoni magyar területeken is. Létrejött és 107 taggal az idén megkezdi a működését a Falugazdász hálózat a külhoni magyar területeken is, közülük tizenöten a Felvidéken fognak tevékenykedni – mondta.

„Ez a hálózat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tapasztalatait, tudását és információbázisát kihasználva fogja szolgálni a határon túli magyar gazdatársadalmat” – mutatott rá Jakab István. Kérdésre hozzátette: a hálózat kiterjesztése külhoni területekre több üzenetet is hordoz, azt, hogy a meglévő erőforrásokat maximálisan ki kell használni, részint pedig azt, hogy ezzel a lépéssel a Kárpát-medencei gazdasági tér fejlesztését és a magyar kormánynak a külhoni területeken megindított gazdaságfejlesztési programjának megvalósítását is elő akarják segíteni.

A révkomáromi fórumon egy újabb felvidéki gazdaszervezetet is felvettek a KEF tagjai közé, a Szlovákiai Agrárkamarát, így felvidéki tagszervezeteik száma a korábban csatlakozó Gazda polgári társulással együtt kettőre, a KEF összlétszáma pedig 22-re nőtt. Az elsődlegesen érdekegyeztetésre és szakmai tapasztalatcserére szolgáló rendezvény szerdán este kezdődött és péntekig tart.