2024. április 25., csütörtök

Podsticaj mržnje i beznadežna politika ne zaslužuju pažnju

Ištvan Pastor: Mađarski Nacionalni Savet koji predvodi Savez Vojvođanskih Mađara želi da bude u interesu svakog Mađara iz Vojvodine.

Posle 95% obrađenih podataka, lista Mađarskog Zajedništva je osvojila 30 mandata od ukupnih 35 - izjavio je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a. Smatra se ogromnim uspehom to što su građani u 85% dali svoj glas Zajedništvu. Ne postoji mesto u Vojvodini gde smo izgubili.

-Prva rečenica je rečenica zahvalnosti. Zahvalnost pripada svima koji su ovu mogućnost ikoristili kao demokratski praznik. Više od 36% vojvođanskih Mađara, koji imaju pravo glasa, su izašli na birališta, što znači da je za 2-3 % manje nego na prethodnim izborima. Ako uzmemo u obzir teške kritike upućene prema nama, koje su karakterisale prethodne nedelje, i to da nas u današnje vreme nema toliko koliko nas je bilo pre četiri godine, a većina tih građana je prisutna na posebnim izbornim listama, onda mislim da je ovo veoma pošten i dobar  rezultat - rekao je predsednik partije.

Kao što je objasnio, na dan izbora su se susretali sa mnogo problema: mnogo njih je preminulo a i dalje je prisutno na izbornim listama, mnogi su glasali pre četiri godine, sad su izašli na biračko mesto, ali nisu mogli glasati. Ako se sve uzme u obzir, procenat izlaznosti je za pohvalu.

-Nedvosmisleno je da vojvođanski Mađari vide političku snagu u Savezu Vojvođanskih Mađara i Mađarskom Zajedništvu, koji su tokom godina dokazali svoju odanost, govorivši o planovima, izborivši se za velika ulaganja, podršku. Vojvođanski Mađari se više ne osvrću na reči ,,sve je loše“, „bezizlazno je“, izazivanje netrperljivosti i mržnje-rekao je Pastor.

Kao što je rekao, Mađarski Pokret ni u jednom mestu nije dostigao više od 30% podrške, čak ni tamo gde su mislili da im je baza.

-Ono stanje koje je bilo pre dve godine na izborima samouprave u Subotici kada smo se od osobe do osobe dokazivali, do danas se promenilo. Samo u Subotici,  75%  glasova je dobilo ,,Mađarsko Zajedništvo“. To znači da su za dve godine odbacili poverenje koje su pridobili na izborima samouprave. Za mene to znači da su prestali da budu politička snaga.

Predsednik SVM-a je ponudio da pokušaju da sarađuju SVM i Mađarski Pokret.

Mi se pridržavamo izreke „ponuđen k'o počašćen“. Od sutra počinje novi period. Tražim od njih da dokažu da predstavljaju interese ove zajednice - rekao je.

Partijski predsednik se i na facebook stranici zahvalio podršci birača.

,,Takvu snagu, energiju, otvorenost, podršku znači za SVM dati glasovi za Mađarsko Zajedništvo, koje  ćemo opravdati radom, ostvarivanjem planova koje zajednice od nas zahtevaju. Probleme ne želimo ćušnuti ispod tepiha, ali nismo voljni ni da živimo u raspoloženju kao da je kraj sveta, jer smo živi. Jer živi nacija u svojoj domovini. Hvala na ovom osećaju!“

Podvukao je: Mađarsko Zajedništvo u novom sastavu, predvođeno od strane SVM-a, želi da predstavlja interese svakog vojvođanskog Mađara, znači i one koji su dali svoj glas Mađarskom Pokretu. Ni njihovi glasovi neće propasti. ,,Nama su važni jer su doprineli tome da dobijemo celovitu sliku o tome šta želi ogromna većina zajednice vojvođanskih Mađara.“ Volja naroda svakoga obavezuje - ustanovio je. Zatim je prigovorio što je dr Ferenc Žoldoš, predsednik stranke Mađarski Pokret zadržao stav da nastavi svoju politiku, pored toga što je Pastor ponudio saradnju.

Ferenc Žoldoš je analizirao rezultate izbora: protekle nedelje su nas stavili pred veliko iskušenje, i zahvaljujem se svakom mađarskom građaninu za podršku. Procenio je da lista Mađarskog Zajedništva nije srušila zid, ali se ne mogu nazvati ni neuspehom dobijeni rezultati.Visoki rezultati su postignuti u većim gradovima gde žive Mađari, kao što su Subotica, Senta, Kanjiža - naveo je primer.