2024. április 19., péntek

Szóljunk róla egymásnak!

Minden eddigi rekord megdőlt vasárnap, október 28-án. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint ugyanis mintegy 20 000 polgár élt az ingyenes egészségügyi vizsgálatok lehetőségével Szerbia 100 egészségügyi intézményében. Ez az akció sorrendben a 11. volt. A polgárok nagy érdeklődése és tömeges részvétele az eddigi beharangozott ingyenes vizsgálatokon bizonyítja, hogy a férfiak és a nők felismerték az Egészségügyi Minisztérium akciójának, a prevenciónak a fontosságát, és hogy egyre inkább tudatosítják magukban, hogy ennek célja az egészségük megőrzése.

Az Egészségügyi Minisztérium ingyenes egészségügyi vizsgálatára minden hónap harmadik vasárnapján kerül sor minden szerbiai közkórházban, négy fővárosi klinikai-kórházi központban, valamint az újvidéki, kragujevaci és niši klinikai központokban és egyre több egészségházban. Ezeken a vasárnapokon minden polgár jogosult az ingyenes vizsgálatra. Minden alkalommal más vizsgálatokra mehetnek az érdeklődők. Bárki megvizsgáltathatja magát, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e egészségügyi biztosítással vagy sem, a lényeg az, hogy személyazonossági igazolvánnyal vagy egyéb okirattal tudja igazolni kilétét.

Az intézetek vezetői kiemelik a megelőzés fontosságát, mert ily módon a polgárok időben felfedezik azokat a betegségeket is, amelyek már kezdenek kialakulni a szervezetben, de nincsenek tünetei. Ha azonban a vizsgálatok ezekre a betegségekre idejekorán rámutatnak, a gyógykezelésük hatékonyabbá és egyszerűbbé válik.

A Szabadkai Közkórházban is többféle ingyenes egészségügyi vizsgálat közül választhatnak a páciensek az Egészségügyi Minisztérium támogatásával rendszeresen megszervezett akció során (Fotó: Gergely Árpád)

A Szabadkai Közkórházban is többféle ingyenes egészségügyi vizsgálat közül választhatnak a páciensek az Egészségügyi Minisztérium támogatásával rendszeresen megszervezett akció során (Fotó: Gergely Árpád)

Az első tíz ingyenes egészségügyi vizsgálaton összesen mintegy 200 000 polgár vett részt, s közülük néhány ezernek a szakorvosok további kivizsgálást javasoltak. Az újvidéki Egészségház is részt vesz ebben az akcióban. Szeptember 23-án például a kardiológus 112 polgárt vizsgált meg, 245-en laboratóriumi és tumormarker-vizsgálaton vettek részt. A prevenció a legfontosabb feladatunk – mondta sok szakorvos. – Minden második polgár Szerbiában magas vérnyomással küszködik, s e betegséget egyre gyakrabban már a gyerekeknél és a fiataloknál is diagnosztizálják.

A rendszeresen megszervezett akció keretén belül a páciensek többféle ingyenes egészségügyi vizsgálat közül választhattak, választhatnak. Sokan szánták rá magukat a megelőző mammográfiás vizsgálatokra, mások a vérzsír (lipid) státusz analízisét igényelték, amelynek során többek között a koleszterinszintjükről is értesültek. Számos polgár azonban nem szívesen jelentkezik egyes vizsgálatra, mert például a lipidstátusz-analízis előtt 48 órával kerülni kell az intenzív fizikai aktivitást és alkoholfogyasztást, 24 órával az analízis előtt kerülni kell a nehéz ételeket, míg a vizsgálat előtti napon 19 óra után nem ehetnek, nem ihatnak kávét és nem dohányozhatnak. A hasi ultrahangos vizsgálatokra is készülniük kell a pácienseknek úgy, hogy éjféltől kezdve nem isznak-esznek, illetve nem dohányoznak.

A betegségmegelőzés céljából az említett ingyenes akciót az Egészségügyi Minisztérium a következő időszakban is folytatja. Ezekről az ingyenes vizsgálatokról napilapunk a jövőben is rendszeresen tájékoztatja az olvasókat.

Él-e a hétvégi, ingyenes orvosi vizsgálatok lehetőségével?

• Igen: 32 (12,5%)

• Nem is tudok róla: 96 (37,5%)

• Nem: 128 (50%)

Szavazatok száma: 256

Az online körkérdésünkre, amely úgy hangzott, hogy Él-e a hétvégi, ingyenes orvosi vizsgálatok lehetőségével?, legtöbben nemmel válaszoltak. Meglepő, hogy a válaszadók ötven százaléka nem is tud ezekről a vizsgálatokról, és csak a válaszadók csekély hányada, azaz 12,5 százaléka válaszolta, hogy él e vizsgálatok lehetőségével. E válaszok éppen arra utalnak, hogy igenis szükségesek e vizsgálatok, mert kevesen törődnek az egészségükkel. Azok, akik viszont tudnak erről az akcióról, vagy már részt vettek egyes vizsgálatokon, fontos lenne, ha szólnának azoknak is, akik erről nem értesültek. Ki-ki jó tapasztalatai megosztásával bátoríthatja barátait, kollégáit, ismerőseit, és különösen a férfiakat, hogy törődjenek az egészségükkel, szánjanak rá időt legalább az említett alkalmakkor. Legtöbbjük ugyanis kibúvót keresve halogatja a vizsgálatokat, még akkor is, amikor már panaszai vannak. Ezért nem véletlen, hogy már csak az utolsó percben szánják rá magukat orvoshoz menni.

S hogy nemcsak a középkorú és idős személyek számára jelentenek segítséget ezek a megelőző vizsgálatok, bizonyítja a nagy számú fiatal asszony és fiatal férfi, akik például különféle daganatos és más betegségben szenvednek. A tapasztalatok alátámasztják, hogy a vizsgálatokat akkor kell elvégeztetni, amikor az ember még nem is érzi magát betegnek. A prevenció, a prevenció, a prevenció életet menthet!