2024. április 25., csütörtök

A legkisebbek hősként tekintenek a tűzoltókra

Nagy sikerrel indult el a minitűzoltó program Zentán – A szervezők már a folytatást tervezik

A Zentai Önkéntes Tűzoltótestület az elmúlt hónap végén indította el a minitűzoltó programját, amelynek keretében három és hat év közötti gyermekeknek mutatják be a tűzoltók munkáját, és különféle játékos foglalkozásokon keresztül hívják fel figyelmüket az önkéntesség fontosságára.

– Mivel azt tapasztaltuk, hogy ezen korosztály tagjai számára viszonylag elég kevés programot szerveznek községünkben, néhányan úgy döntöttünk, hogy életre hívunk egy olyan közösségi programot, amelynek során nemcsak jól érezhetik magukat, hanem hasznos ismeretekkel is gazdagodhatnak – nyilatkozta az elképzelés kapcsán Burány Ágnes, a Zentai Önkéntes Tűzoltótestület tagja, a projektum egyik koordinátora, aki elmondta, hogy kisgyermekes anyaként az elképzelést Virág Ágnessel együtt vetették fel tűzoltóbajtársaiknak, mivel huzamosabb ideje gondolkoztak azon, milyen foglalkozásokat is tudnának szervezni a legkisebbeknek. Burány Ágnes elmondta, előzetesen húsz-harminc személyt vártak, de igen kellemesen meglepődtek, amikor október utolsó vasárnapján mintegy kétszázan látogattak el a zentai tűzoltólaktanyába, és a gyermekek nemcsak élvezték, hanem kifejezetten imádták a foglalkozásokat.

– A legkisebbek hősként tekintenek a tűzoltókra, felnéznek rájuk, és nemcsak a kisfiúknak tetszik a munkájuk, hanem a kislányoknak is – jegyezte meg beszélgetőtársunk, aki elmesélte, hogy a program nyitórendezvényén négy helyszínen foglalkoztak a kicsikkel. Az egyik helyszínen a gyerekek megnézhették a tűzoltóautókat, majd be is ülhettek. Ezenkívül kialakítottak számukra egy akadálypályát és egy kézművessarkot is, ahol tűzoltósapkákat készíthettek. Egy másik területen a legkisebbek kézi, fecskendős tűzoltókészülékkel lőhettek célba, így a pionír korosztályú kis tűzoltók tevékenységébe is betekintést nyerhettek.

A szervezők az eredeti elképzeléseik szerint is szerették volna rendszeressé tenni ezeket az összejöveteleket, igaz, akkor még úgy gondolták, egy-egy ilyen nap között hosszabb idő fog eltelni, ám mivel már az első foglalkozássorozat iránt is akkora volt az érdeklődés, hogy minden előzetes várakozásukat felülmúlta, úgy döntöttek, karácsony tájékán máris újabb foglalkozássorozatot szerveznek a legkisebbek számára, azt követően pedig a tél folyamán minden második hónapban, míg a nyári időszakban havi rendszerességgel tartanak majd hasonló programokat.

A zentai önkéntes tűzoltók legújabb programját ugyan a Bethlen Gábor Alap és Zenta Község Önkormányzata is támogatásban részesítette, akkor, amikor a pályázatokat megnyerték, egyáltalán nem számítottak arra, hogy ennyien érdeklődnek majd a minitűzoltós foglalkozások iránt, így most elsősorban azon fáradoznak, hogy karácsonyig máshonnan is szerezzenek támogatást a projektumra, és esetleg egy-két nagyobb karácsonyfát is vásárolhassanak, ezzel is örömet szerezve a legkisebbeknek – mesélte beszélgetőtársunk, és hozzátette, hogy az adakozni óhajtó zentaiak a tűzoltólaktanyában Harmath Éva könyvelőhöz fordulhatnak.