2024. április 23., kedd

A multikulturalizmus erő és előny

Az Apolo központban megtartott tegnapi sajtótájékoztatón az Újvidék 2021 Alap bemutatta a PLU5 elnevezésű platformot, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy erősítse és támogassa a kulturális sokszínűséget Újvidék és a 021-es körzet területén.

Dr. Lazar Jovanov (Fehér Ildikó felvétele)

Dr. Lazar Jovanov (Fehér Ildikó felvétele)

A platform keretében számos olyan aktivitást szerveznek, amelyek népszerűsítik a vallási, a kulturális és a nemzeti toleranciát, a kulturális értékeket és identitásokat, valamint ismertetik a Vajdaság és Újvidék területén élő nemzeti kisebbségek munkásságát. Az új platform létrehozásának egyik célja a kisebbségek helyzetének az újragondolása a mai társadalmi-kulturális világban. A PLU5 platform a novemberi hónap folyamán tervezett, a következő négy, igen jelentős eseményt karolja fel: a Synergyt – a kisebbségi színházak nemzetközi fesztiválját, a Kisebbségi és helyi médiával foglalkozó európai konferenciát, a Női multimediális fesztivált (K.A.T.), és az Újvidéki Dzsesszfesztivált.

− Az Európa Kulturális Fővárosa titulusa megpályázásakor az Új hidakért tematikus mottót választottuk. A szimbolikus hidak összekötik és előmozdítják a kulturális sokszínűséget. Egyetértünk azzal a meggyőződéssel, hogy a multikulturalizmus valójában erő és előny. Ezért is tartjuk fontosnak és támogatjuk a nemzeti, a vallási, a kisebbségi és a nemi egyenjogúság hangoztatását – mondta dr. Lazar Jovanov, az Alap szakmunkatársa. A sajtótájékoztatón részt vett Vesna Kaćanski, az Újvidéki Dzsesszfesztivál szervezője, Nataša Heror, a Heror Media Pont igazgatója, Vera Kopicl, a (Re)konekcija feminista szövetség elnöke és a K.A.T. program szervezője, valamint Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója.